Zimnica Lukića iz Trešnjevice greje dušu, a RAKIJA SRCE!

Zimnica Lukića iz Trešnjevice greje dušu, a RAKIJA SRCE!

Porodica Lukić iz Trešnjevice pravi je primer vredne i tople domaćinske kuće. Za život zarađuju svojim rukama i poljoprivrednim umećem, a u radovma učestvuje cela porodica, baš kao nekada. Dok je Verica glavna domaćica za zimnicu i razne đakonije od domaćih proizvoda, njen suprug Miodrag proizvodi sjajnu rakiju. Posetili smo Trešnjevicu kako bismo upoznali ovu divnu porodicu i probali njihove specijalitete.

Zimnica od domaćih plodova po starim receptima

Verica Lukić nam je za početak predstavila svoju zimnicu. Nema čega nema, a sve izgleda sjajno – domaće slatko, džemovi, kompoti, a sve se pravi od njihovog domaćeg voća.

Grožđe, dunje, smokve, kajsija, šipurak, šljive kao i mnogo drugo voće glavni su sastojak ove zimnice. Recepti su se sakupljali od bake, majke i svekrve, dok u Veričinim rukama nisi našli dobili jedinstveni pečat. Zimnica se pravi kada su plodovi zreli, bez ikakvih dodataka i konzervanasa.

Verica se priprema da ove godine svoje proizvode punudi na tržištu, pa se nada da neće imati problem da nađe kupce. U poslu učestvuje cela porodica, a naročito u sakupljanju plodova.

Rakija kao suza, čista domaća

Dok je Verica glavna za pravljenje zimnice, njen suprug Miodrag je ,,direktor operacija” za proizvodnju rakije. Miodragova rakija je ,,čista domaća”, sa 48 do 50 stepeni, napravljena od domaćih sorti šljiva.

Osim šljive, Miodrag peče i dunju, ali i komovu rakiju. Domaćin ima stalne kupce i zadovoljan je, ali se ne bi bunio ako bi se njihov broj povećao.

Miodrag je ove godine proizveo preko 40 tona šljive, pa itekako ima prostora za povećanje proizvodnje rakije.

Kako nam je objasnio, rakije poput dunje i kajsije pravi do 40 stepeni, dok šljiva mora da bude jača. Ako zima bude hladna, grejanje neće biti nikakav problem.


Verujte nam na REČ! 🙂

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica