Mnogo hvaljena i slavljena kurkuma, začin od korena biljke koja raste u južnoj Aziji, slične đumbiru, sastojak je karija, neizostavnog u kuhinji najmnogoljudniji država, i šire. Mleko sa kurkumom nosi posebna lekovita svojstva. Zahvaljujući sastojku kurkuminu, ova aromatična biljka intenzivne žute boje, ima gotovo mitološki značaj u lečenju mnogih tegoba, posebno gastrointestinalnog trakta, imuniteta i reumatskih i bolova koštanog sistema. Njena popularnost ide dotle da se preporučuje i kao preventiva od najtežih i još uvek neizlečivih bolesti.
Najveći problem je u pravilnoj konzumaciji ovog miomirisnog začina. Ako se samo u vidu praha sipa u jelo, organizam ga ne vezuje i ostaje samo njegovo aromatično dejstvo. Da bi „odradio“ svoje, mora se na poseban način pripremiti i koristiti.
Možda vas zanima
Pravilno sušenje biljaka za čaj – saveti i TRIKOVI!
Recept za pripremu zlatnog napitka sa kurkumom
Naime, kurkuma se skuva u vodi kao kačamak i ostavi u dobro zatvorenoj tegli.
Кašikom se sipa u jelo ili napitak, a zatim prelije supenom kašikom nerafinisanog, odnosno hladno ceđenog bademovog ulja, sa obaveznim dodatkom – biberom.
Bademovo ulje je najefikasnije za pravilnu apsorpciju začina, ali se može koristiti i bilo koje drugo u „sirovom“ obliku.
Za bolje varenje pored kurkume značajno pomaže i biber. U nekim receptima se savetuje čak i dodavanje đumbira.
Najefikasnije „zlatno mleko“ je supena kašika kurkume u šolji toplog čaja ili mleka, sa dodatkom nerafinisanog ulja. Upornom upotrebom se zaista mogu otkloniti probavne i reumatske tegobe, iako su se farmaceuti dosetili i napravili kurkumu u tabletama, koncentrisanijeg sastava.
10 razloga zašto je ovaj napitak od kurkume dobar za vas:
- Ključni sastojci koje sadrži ovaj napitak su puni antioksidansa
- Smanjuje nadutost i bol u zglobovima
- Utiče a bolji rad mozga i pamćenje
- Kurkuma ako se pomeša sa mlekom može uticati poboljšanje raspoloženja
- Smanjuje mogućnost od srčanog napada
- Smanuje nivo holesterola i ugljenih hidrata u telu
- Smanjuje mogućnost oboljenja od raka
- Ima antibakterijsko, antivirusno i antibkaterijsko dejstvo
- Kurkuma poboljšava varenje
- Kalcijum i vitamin D jačaju kosti
Indijski, zeleni, roze: evo kako nastaju i gde se koriste različite vrste bibera
Komentari