Poznato je da jabuku zovu kraljicom voća, a njene brojne dobrobiti potvrđuju ovu titulu koja joj je nadenuta. Ovo biblijsko voće izrazito je bogato vlaknima, kao i brojnim vitaminima koji pozitivno utiču na opšte zdravlje čoveka. Jabuka je poznata kao odličan „čistač“ organizma, te spada u pogodne namirnice za detoksikaciju to jest izbacivanje toksina iz istog. Naučno je dokazano da je jabuka efikasna u borbi protiv srčanih oboljenja jer sprečava začepljenost arterija i redukuje loš holesterol. Ovo voće, koje vodi poreklo iz Azije, poznato je i po svom pozitivnom uticaju na zdravlje zuba jer čisti usnu šupljinu od 90 posto bakterija. Odlična je i za sve one koji su na dijeti, a kako sadrži kvercetin ima bitnu ulogu u poboljšanju imunološkog sistema.
Ovo voće koje sadrži 90 posto vode, našlo je široku primenu u gastronomiji. Jabuka se prerađuje u različite proizvode te se od nje može praviti sok, kompot, slatko, džem, čaj ili sirće. Kraljica voća može biti sastojak slanih jela, najčešće u kombinaciji sa mesom, ali još veću popularnost svakako ima kao sastojak u desertima, te se javlja kao nezaobilan „gost“ u brojnim kolačima i tortama, najčešće u kombinaciji sa cimetom ili orasima.
Dve Novosađanke su za vas pripremile tri recepta za deserte od jabuka koji osim što imaju sjajan ukus ne iziskuju puno vremena i jednostavni su za pripremu. Stoga, evo predloga za ukusne poslastice kojima ćete oduševiti kako svoje nepce, tako i nepca svojih najdražih.
Milana Švonja je Novosađanka koja je na svojoj Instagram stranici „Mljackalica“ ujedinila ljubav prema hrani i fotografiji, te na istoj objavljuje fotografije pripremljenih jela dok ispod navodi potrebne sastojke i objašnjava proces pripreme.
Možda vas zanima
Na „Mljackalici“ daje predloge kako za slana jela koja se jednostavno mogu pripremiti za doručak, ručak ili večeru, tako i za slatke đakonije. Na profilu se pretežno prožimaju zdravi recepti, jer se i ona sama trudi da jede što zdravije, međutim ima i onih recepata za momente kada se želi prekršiti dijeta. Kako je i sama ljubitelj slatkiša, nije joj bilo teško da za nas izdvoji recepte za dva omiljena deserta sa jabukama.
Lenja pita sa jabukama
Sastojci:
- 1.5 kilogram jabuka (preporuka ajdared)
- 1 margarin
- 500 gr brašna
- 2 žumanceta
- 2 kašike pavlake
- 100 grama šećera + četiri supene kašike šećera za dinstanje jabuka
- pola kafene kašike soli
- 1 vanil šećer
Priprema:
Jabuke očistiti i iseći na kriške, po njima posuti četiri kašike šećera i dinstati ih dok ne ispari voda, potom ostaviti da se dobro prohlade.
Od ostalih navedenih sastojaka umesiti testo i podeliti ga na dva jednaka dela. Jedan deo oblikovati u lopticu i ostaviti ga u zamrzivaču u periodu od 30 do 40 minuta, dok drugi deo testa treba razvući i staviti u manju tepsiju, te odgore poslagati prodinstane jabuke koje su se ohladile. Zamrznuti deo testa izrendati odgore, potom pitu staviti u rernu da se peče na temperaturi od 180 stepeni u periodu od 20 do 30 minuta, dok gornji deo pite ne dobije „rumenu“ boju.
Za serviranje predlaže posipanje šećera u prahu ili cimeta po desertu, mada i ako ne želite da dodatno dekorišete, prema njenim rečima nećete pogrešiti, jer svakako primamljivo izgleda i bez „ukrasa“.
Jabuke u čaši:
Sastojci:
- 3 jabuke (predlog ajdared)
- 80 grama grčkog jogurta
- 1 kafena kašika čia semenki
- 1 kafena kašika tečnog zaslađivača
- 2 supene kašike mlevenog keksa (može i intergralni keks po želji)
Priprema:
Jabuke izdinstati i ostaviti da se dobro prohlade. U drugoj posudi pomešati grčki jogurt, kafenu kašiku čia semenki i istu količinu tečnog zaslađivača.
U čašu sipati jednu supenu kašiku mlevenog keksa, potom na to naneti smesu sa grčkim jogurtom, čia semenkama i zaslađivačem, potom još jednu supenu kašiku mlevenog keksa, i za kraj ređati dinstane jabuke koje su se ohladile. Dekoracija uključuje cimet koji se pospe po desertu.
Sofija Vujasinović je Novosađanka koja se bavi poslastičarstvom. Svoju ljubav prema gastronomiji i pripremi kolača i torti prikazuje u okviru svoje stranice na društvenoj mreži Instagram pod nazivom “Pastry creations by Sofija”. Ova dvadesetpetogodišnjakinja svoju pasioniranost razvila je i tokom studija, nakon kojih ona danas ima zvanje diplomirani turizmolog, modul gastronomija. Kako se i bavi tim poslom, njen moto je “Ukoliko odabereš posao koji voliš, nećeš raditi nijedan dan u životu”.
Karamel pita od jabuka
Sastojci:
Za fil:
- 40 grama putera
- 4 jabuke srednje veličine
- 50 grama meda
- 10 grama cimeta
- prstohvat muskantnog oraha
- rendana kora pola narandže
Za testo:
- 120 grama brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 30 grama smeđeg šećera
- 50 grama putera
- rendana kora pola narandže
- pola kesice praška za pecivo
- 50 mililitara mleka
- 1 kafena kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Oljuštiti jabuke i iseći ih na kocke. U zagrejan tiganj staviti puter, zatim i jabuke, te dodati i med i ostaviti ih da se karamelizuju. Jabukama dodati i začine i izrendanu koru narandže.
Kada je priprema testa u pitanju, u blender staviti brašno, prašak za pecivo, šećer, so i puter koji je prethodno izvađen iz frižidera i sve sjediniti. Dodati jaje, mleko, vanilu i koru narandže, zatim sve ponovo izmiksati.
Rasporediti fil od jabuka u četiri male vatrostalne činije, zatim preko naneti testo i razmazati do ivica. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni u periodu od 15 minuta, tačnije dok ne porumeni.
Kao dekoraciju pitu možete posuti šećerom u prahu i služiti je toplu uz kuglu sladoleda od vanile.
Komentari