Nova godina samo što nije, a mnogi od nas i dalje obavljaju nabavku namirnica, listaju sveske sa receptima i pitaju se – kakve poslastice spremiti za predstojeće praznike? Pripremili smo za vas 5 recepata za slatkiše koje je lako napraviti, ne zahtevaju mnogo vremena, a o ukusu će se pričati do naredne Nove godine.
Sočni i ukusni kolačići sa čokoladom
Bilo da je sezona praznika ili ne, ovi kolačići su uvek visoko na listi poslastica kada je ukus u pitanju. Zašto ih ne biste pripremili za predstojeće praznika?
Možda vas zanima
Sastojci:
- 2 šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 šolja smeđeg šećera
- ¾ šolje putera, rastopljenog
- ½ šolje belog šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žumance
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 šolje komadića čokolade (ukoliko su vam dostupne, možete koristiti i čoko mrvice)
Uputstvo:
Sakupite sve potrebne sastojke i zagrejte rernu na 165 stepeni C. Podmažite pleh za kolače ili ga obložite papirom za pečenje. Prosejte brašno, sodu bikarbonu i so zajedno i stavite sa strane.
U velikoj posudi, umutite smeđi šećer, otopljeni puter i beli šećer električnim mikserom dok smesa ne postane glatka. Umutite jaje, žumance i vanilu dok smesa ne postane kremasta. Postepeno dodajte prosejanu mešavinu brašna i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Umešajte komadiće čokolade u smesu.
Uzimajte po kašiku testa i stavljajte ga na pripremljeni pleh, ostavljajući razmak od oko 7,5 cm između svakog. Pecite kolačiće u prethodno zagrejanoj rerni 15-17 minuta, ili dok ivice ne postanu zlatne.
Kratko ohladite kolačiće na plehu, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Biskvit sa pistaćima i brusnicama
Ovaj recept je dobar kao što i zvuči. Ne samo da izgledaju prelepo na tacnama za kolače, već oduševljavaju sve koji ih probaju.
Sastojci:
- ¾ šolje belog šećera
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- ½ kašičice ekstrakta badema
- 2 velika jaja
- 1 ¾ šolje višenamenskog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 1 ½ šolja pistaća
- ½ šolje sušenih brusnica
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 150 stepeni C. Obložite pleh za kolače papirom za pečenje.
U velikoj posudi, pomešajte šećer i ulje dok se dobro ne sjedine. Umešajte ekstrakte vanile i badema, a zatim dodajte jaja i dobro umutite. U posebnoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte ovu mešavinu u smesu sa jajima, mešajući dok se sve ne sjedini. Pospite pistaće i brusnice u testo.
Podelite testo na dva dela. Formirajte svaki deo u veknicu dimenzija 30×5 cm na pripremljenom plehu. Testo može biti lepljivo, pa možete navlažiti ruke hladnom vodom da biste lakše oblikovali vekne.
Ko bi im odoleo? Evo jednostavnog recepta za breskvice
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok vekne ne postanu svetlo smeđe, oko 35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade 10 minuta.
Smanjite temperaturu rerne na 135 stepeni C.
Isecite vekne po dijagonali na kriške debljine 2 cm. Položite kriške na pleh za kolače. Pecite kolačiće još 8 do 10 minuta dok se ne osuše.
Kolačići sa đumbirom
Ovaj recept je jednostavan za pravljenje i zabavan za ukrašavanje sa decom. Podesite dodatke po svom ukusu i koristite sekač za kolače bilo kog oblika za lepe praznične kolače.
Sastojci:
- ½ šolje margarina, omekšanog
- ½ šolje belog šećera
- 1 veliko žumance
- ½ šolje melase
- 2 šolje prosejanog višenamenskog brašna
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice mlevenog cimeta ili po ukusu
- ½ kašičice mlevenih karanfilića ili po ukusu
- ½ kašičice mlevenog đumbira, ili po ukusu
- ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića, ili po ukusu
Uputstvo:
Umutite margarin i šećer u velikoj posudi koristeći električni mikser na maloj brzini dok se ne sjedine, što traje 1 do 2 minuta. Povećajte brzinu na srednje visoku i nastavite miksanje još 2 do 3 minuta, dok smesa ne postane svetla. Dodajte žumance, a zatim melasu i dobro umutite.
U posebnoj posudi, prosejte brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić, đumbir i muškatni oraščić, pa ih dobro pomešajte. Postepeno dodajte ovu mešavinu brašna u smesu sa melasom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini i ne postane ujednačeno.
3 BRZA trika za NAJUKUSNIJE medenjake
Podelite testo na dva dela i formirajte svaki disk debljine 2,5 cm. Umotajte ih u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na najmanje 1 do 3 sata, ili preko noći.
Kada ste spremni za pečenje, zagrejte rernu na 175 stepeni C.
Izvadite jedan disk iz frižidera, a ostatak ostavite da se hladi. Raspakujte ohlađeno testo i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Razvaljajte testo, počinjući od centra i krećući se prema ivicama, koristeći pobrašnjenu oklagiju, dok ne postignete debljinu od 6 mm.
Koristite sekače za kolače da isečete testo u željene oblike. Po potrebi, umočite sekače u brašno da se ne zalepe za testo. Pokušajte da postavite oblike što bliže jedan drugom kako biste iskoristili što više testa i smanjili broj ponovnih umotavanja.
Prebacite kolačiće na pleh, ostavljajući razmak od 5 cm između svakog. Skupljene ostatke testa oblikujte u kuglu, poravnajte, umotajte u plastičnu foliju i stavite ponovo u frižider za naredne serije.
Pecite kolačiće u zagrejanoj rerni 8 do 10 minuta, dok se ne stegnu. Nakon pečenja, prebacite ih na rešetku da se ohlade, dok završavate sa valjanjem, sečenjem i pečenjem preostalih kolačića.
Ohlađene kolačiće možete zamrznuti ili ih ukrasiti po želji.
Cvetići od kikiriki putera
Ovim divnim kolačićima niko ne može da odoli. A kako bi i mogao, kad gotovo da nema osobe koja ne voli kombinaciju kikirikija i čokoladnog krema.
Sastojci:
- 1 šolja margarina ili putera
- 1 šolja putera od kikirikija
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 ½ šolje belog šećera
- 2 velika jaja
- ¼ šolje mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 ½ šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- Gotov slatkiš od mlečne čokolade, najbolje kupastog oblika
Uputstvo:
Sakupite sve potrebne sastojke. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. Podmažite ili obložite pleh za kolačiće papirom za pečenje.
U velikoj posudi, umutite kremu, puter od kikirikija, smeđi šećer i 1 šolju belog šećera dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaja jedno po jedno, a zatim umešajte mleko i vanilu.
U posebnoj posudi, pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Postepeno umešajte ovu mešavinu u smesu sa puterom od kikirikija dok se sve dobro ne sjedini. Od kašike testa oblikujte kuglice i uvaljajte ih u preostalu ½ šolje belog šećera. Stavite kuglice na pripremljeni pleh, ostavljajući razmak od 5 cm između njih.
Pecite u zagrejanoj rerni 10 do 12 minuta. Izvadite iz rerne i odmah pritisnite čokoladni komadić u svaki kolačić. Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade; čokoladni komadići će očvrsnuti kako se kolačići hlade.
Jednostavni keks sa đumbirom
Ovi kolačići dobijaju topli i prefinjeni ukus od đumbira, cimeta, karanfilića i melase.
Sastojci:
- 2 kašike belog šećera
- 2 ¼ šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¾ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenih karanfilića
- ¼ kašičice soli
- ¾ šolje putera ili margarina, omekšanog
- 1 šolja belog šećera
- 1 veliko jaje
- ¼ šolje melase
- 1 kašika vode
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 175 stepeni C. Stavite 2 kašike šećera u malu posudu i ostavite sa strane.
U činiji prosejte brašno, đumbir, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i so.
U velikoj posudi, umutite puter i preostalu 1 šolju šećera električnim mikserom dok smesa ne postane lagana i vazdušasta. Dodajte jaje, a zatim umešajte melasu i vodu. Postepeno dodajte prosejane sastojke u smesu sa melasom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini.
Pobrašnjenim rukama oblikujte 24 kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u rezervisani šećer dok ne bude dobro premazana.
Stavite kuglice na nepodmazane plehove za pečenje, ostavljajući razmak od 5 cm između njih, i lagano ih poravnajte dnom čaše.
Pecite u zagrejanoj rerni 8 do 10 minuta, menjajući pozicije plehova na pola pečenja.
Izvadite kolačiće iz rerne i ostavite ih da se ohlade na plehu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Uživajte i srećni vam praznici!
Komentari