Nije baš lako tačno odrediti koliko zimnice treba da se pripremi. To i iskusnim domaćicama ne uspeva baš uvek, jer to zavisi od mnogo činilaca. Ipak, stručnjaci za ishranu napravili su približnu računicu koliko povrća i voća u svežem ili prerađenom obliku potroši prosečna četvoročlana porodica u periodu od novembra do aprila za koji se zimnica i priprema. Računica stručnjaka se pre svega zasniva na prehrambenim navikama prosečne porodice u Srbiji. Evo te računice.
Možda vas zanima
Marmelada, pekmez ili džem
36 kilograma – 180 dana. Oko 50 grama po osobi, to jest ukupno 9 kilograma po osobi.
Kompot
40 litara – u novembru i decembru jednom nedeljno po litar kompota za sva 4 člana porodice, a od januara do aprila po dva litra nedeljno.
Voćni sokovi
Oko 45 litara.
Kiseli krastavci i paprika
15,5 kilograma – dva puta nedeljno po 80 grama po osobi.
Kiseli kupus
48 kilograma – dva puta nedeljno kao glavno jelo, a jednom nedeljno u obliku salate ili dodataka jelima, što po osobi iznosi pola kilograma nedeljno.
Sveže ili zamrznuto povrće
108 kilograma – tu spadaju boranija, grašak, mrkva, keleraba, karfiol, spanać i cvekla, po 150 grama dnevno po osobi.
Krompir
72 kilograma – tri puta nedeljno po 250 grama po osobi.
Pasulj
6 kilograma – jednom nedeljno po 250 grama za celu porodicu.
Crni luk
24 kilograma – po kilogram nedeljno za celu porodicu.
Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik
Komentari