Dok neki od vas uveliko traže najbolju papriku koja će ove godine završiti u ajvar, drugi su je već pronašli i sada su spremni da počnu sa pripremom ovog zimskog delikatesa. Bilo kako bilo pre nego što se upustite u ovu jesenju avanturu pročitajte naš najjednostavniji recept za ovo omiljeno jelo koje se mora naći na trpezi svakog pravog srpskog domaćina.
Možda vas zanima
Za pripremu najjednostavnijeg recepta potrebno vam je:
- 10 kg crvenih paprika
- oko 200 ml ulja
- esencija
- konzervans
Priprema:
Papriku ispeći, očistiti, ostaviti na četku da se ocedi, a potom samleti. Tako iseckanu staviti da se dinsta, dodati oko 200 ml ulja, soli po ukusu i dinstati dok se ne zgusne.
Ajvar je kuvan kada se “režnjići” od mlevenja potpuno stope i kada se više ne prepoznaju. Nakon toga doda se kašika-dve esencije. Ovaj delikates po želji može i da se zaljuti. Konzervans se dodaje po uputstvu sa kesice. Sipa se u tegle tako vruć pomeren sa šporeta, zatvore se tegle metalnim poklopcem i odloži obrnuto dok se ne ohladi.
Komentari