Za pripremu zimnice često se koristi konzervans da bi se zaštitila hrana od kvarenja nakon otvaranja ambalaže. Međutim, postoje i oni koji bi radije da krastavćiće i ostalo povrće konzumiraju bez konzervansa, za šta se koristi sirće. Mi smo za vas isprobali nekoliko recepata za pripremu zimnice, a oni koji vole pikantnije trebalo bi da probaju i recepte za kiselo-ljuto povrće, kao i za azijsko-kiselo povrće.
Možda vas zanima
Za pripremu ovog recepta možete koristiti samo kornišone, ali možete i kombinovati povrće po želji.
Sastojci:
- 120 ml alkoholnog sirća
- 60 ml vode
- 85 gr šećera
- 10 gr soli
Potrebno vam je oko 50 grama povrća koje ste prethodno isekli, kuvali na pari, ili kratko pekli dok nije omekšalo. Za početak možete probati sa zelenom paprikom, karfiolom i crvenim lukom.
Priprema:
U šerpu sa dugom drškom pomešajte alkoholno sirće, vodu, šećer i so. Tome možete dodati neki od dole predloženih začina koji mogu obogatiti vašu zimnicu. Kuvajte ovu mešavinu sve dok se so i šećer ne rastope, a onda pomerite sa ringle.
Prethodno skuvano ili pečeno povrće ravnomerno podelite u tegle, a zatim prelijte ovom mešavinom, ali tako da ostavite 1 centimetar od vrha tegle ostavite prazno. Ostavite da se ohladi, zatvorite i stavite u da odstoji u frižideru do 3 nedelje.
U ovaj recept možete dodati i neke od sledećih sastojaka.
Ukiseljeno povrće sa mirođijom
- 30 gr sveže mirođije
- 15 gr semena mirođije
- 2 iseckana čena belog luka
- pola isečenog crnog luka
Azijsko kiselo povrće
- 30 ml soja sosa
- 5 gr bibera
- 1 čen belog luka presečen na pola
- malo rendanog đumbira
Kiselo-ljuto povrće
- 2-4 isečena čena belog luka
- 1 seckana ljuta papričica
- vrlo malo zgnječenog crvenog bibera
Komentari