Na stolu božićne trpeze vojvođanskih Slovaka nalaze se mnogobrojni kolači, za koje su slovačke domaćice prave majstorice. Mira Stevakova iz Stare Pazove dala nam je recept za breskvice.
Breskvice
Potrebno je:
Možda vas zanima
- šolja mleka
- šolja šećera
- šolja masti
- 3 žumanca
- kašičica sode bikarbone
- 800 g brašna otprilike (da ne budu ni tvrde ni meke kuglice)
Priprema:
Oblikovati kuglice, peći u zagrejanoj rerni. Kad su gotove, izvaditi ih iz pleha i pokriti salvetom da se malo upare, zatim dubiti nožićem pažljivo njihovu sredinu. Ovu sredinu izmrviti, politi malo mlekom, dodati 100 g maslaca, dve štangle čokolade, malo šećera po želji. Ovom smesom filovati udubljenje breskvice, i dve po dve spajati. Gotove breskvice umočiti u mleko u koje je dodat ekstrakt od jagode ili maline, a zatim uvaljati u kristal šećer.
Prijatno!
Komentari