Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato će neke od njih već sada početi da čuvaju sezonsko voće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada ili pekmeza.
Džemovi
Džem od dudinja
Potrebno je:
Možda vas zanima
- 1 kg belih dudinja
- 500 gr šećera
- malo limontusa
Priprema:
Dudinje oprati i propasirati, pa dobijen sok spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera sa čašom vode. Po ukusu zakiseliti limontusom i kuvati sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Vruć džem sipati u tegle, a povezati kada se sasvim ohladi.
Brz i lak recept za domaće kupinovo vino
Džem od južnog voća
Potrebno je:
- po 1 kg pomorandži i limuna
- nekoliko kivija
- 2 kg šećera
Priprema:
Pomorandže i limun dobro oprati četkicom, potpiti u vodu i ostaviti da stoji 3 dana – svakodnevno menjati vodu. Zatim polovinu oljuštiti, pa iseći zajedno s korom, spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera i dve čaše vode i kuvati petnaestak minuta.
Zatim dodati oljušten i na kolutove isečen kivi i kuvati džem dok ne počne da se želira. Vruć sipati u zagrejane tegle.
Kako se pravi SLATKO od JORGOVANA
Marmelade
Marmelada od vinogradarskih breskvi
Potrebno je:
- 2 kg breskvi
- 1 kg šećera
- kesica vinobrana ili konzervansa
Priprema:
Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na komade. Poređati u duboku šerpu i posuti šećerom. Ostaviti ih tako tri sata, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada se marmelada zgusne, sipati u prethodno pripremljene, zagrejane tegle. Posuti vinobranom ili konzervansom i složiti na određeno mesto.
Marmelada od jagoda
Potrebno je:
- 2 kg jagode
- 2 kg šećera
- limontus
Priprema:
Jagode oprati i prosušiti. Složiti ih u šerpu i posuti šećerom pa ostaviti da odstoje preko noći. Sutradan kuvati isprava na manjoj temperaturi a zatim na jačoj vatri. Mešati da ne zagori i kuvati dok ne bude dovoljno gusto.
Skloniti s vatre, dodati limontus, izmešati i vruće sipati u zagrejane tegle. Zatim tegle ostaviti u mlakoj pećnici da prenoće. Sutradan tegle zatvoriti i odložiti.
Pekmezi
Pekmez od drenjina
Potrebno je:
- 2 kg propasiranih drenjina
- 1 kg šećera
Priprema:
Zrelim opranim i propasiranim drenjinama dodati polovinu šećera, dokuvati i staviti da se kuva. Kada počne da se zgušnjava dodati ostatak šećera, dokuvati, a zatim vreo pekmez sipati u zagerjane tegle. Sutradan povezati.
Pekmez od kajsija
Potrebno je:
- 5 kg kajsija
- 1 kg šećera
- kesica konzervansa
Priprema:
Kajsije oprati, izvaditi koštice, pa ih samleti na mašini za meso. Dodati šećer i konzervans i sve to dobro izmešati. Ostaviti da prenoći i povremeno promešati.
Kuvati u šerpi po 5-6 kutlača, kada počne da se lepi za dno onda je gotov. Postupak ponoviti sve dok ima smese za kuvanje. Pekmez sipati u tegle, a zatim ostaviti u rernu da se uhvati kora, a onda zatvoriti.
Prijatno!
Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik
Komentari