Čim smo ušli u domaćinstvo Sime Gavrilovića iz sela Paštrić bilo nam je jasno da se radi o pravom domaćinu.. Uredno dvorište , saksije sa ljutim paprikama, prikupljena jabuke I dunje čekaju svoj red za dalju upotrebu. Od našeg vrednog domaćina saznali smo mnogo o mlevenju brašna, ali i o tome šta je bungur.
Simu smo zatekli u radionici, kako vešto oblikuje držalicu za sekiru. U susednoj prostoriji je mlin “na kamen” koji melje brašno od kukuruza.
Gavrilovići proizvode i prodaju brašno. Imaju i svoje etikete, da se razlikuju od ostalih proizvođača i budu prepoznatljivi.
Mlin koji danas koristi, nekada je bio klasična vodenica. Ali, s obzirom na to da nije imao ko da je održava tamo gde je prvobitno postavljena, Sima ju je dopremio kući, priključio elektromotor sa reduktorom i tako osposobio za rad u domaćinstvu.
Kilogram belog brašna prodaju za 100 dinara. Jer je ove godine skup kukurz zbog suše. Tako koristi onaj od ljudi koji imaju useve bliže reci, gde je kukuruz bolje uspeo.
U svom domaćinstvu prave proju, kačamak, cicvaru,
Šta je bungur?
U ovom domaćinstvu pravi se i integralno brašno od celog zrna, koje se zove se bungur. Ovo Bungur brašno se dobija od pšenice.
U pitanju je starinska hrana – melje se celo zrno pšenice, ne seje se i nastaje integralno brašno. Kako kaže naš domaćin, nekada je Bungur brašno bila nužna hrana, a danas je zbog svojih po zdravlje korisnih elemenata moderan izbor.
Bungur može da se kuva, prži i predstavlja zdraviji oblik brašna.
Ljubav prema tradiciji je ključ uspešnog domaćinstva
“Radim sa ljubavlju, gajim tradiciju i lep mi je taj osećaj.”, otkriva Sima i ističe da je lepim danima u polju, a kišnim u mlinu. Jer na selu uvek ima šta da se radi.
“Trudimo se da ne zaboravinmo svoju tradiciju i da znamo gde su nam koreni.”, zaključio je naš vredni domaćin.
Komentari