Vlaški kraj je izuzetno povoljno podneblje za sušenje i dimljenje mesa. Ruže vetrova dolaze od Topole, Rudnika, Venčaca i Kosmaja i iz tog razloga ovo podrdručje je izuzetno dobro za ovakvu vrstu prerade mesa, tvrdi Dragan Jocić iz Vlaške.
,,Ovu slaninu koju mi pravimo može samo Zlatibor pa Vlaška da napravi. Slaninu sam spremio za manifestaciju u Vlaškoj koja će biti 19. i 20. februara pod nazivom ,,Šumadijski dani suvog mesa”, kaže Dragan.
U domaćinstvu Jocića pored slanine mogu se zateći i mnogi drugi domaći prozvodi poput domaćih jaja od prepelice, rakije od dunje, šljive, loze…
Ove godine Dragan se prvi put oprobao i u pravljenju rakije od dunje i po svemu sudeći pečenje dunje će postati tradicija. Prošle godine zasadio je svoj voćnjak i čim dunje izrastu rakije će biti u većim količinama.
Komentari