Pogledajte kako je bilo na Vurdijadi 2015. u Babušnici

Pogledajte kako je bilo na Vurdijadi 2015. u Babušnici

U nedelju, 15.11.2015. godine, u Opštini Babušnica, održana je četvrta po redu “Vurdijada”. Na manifestaciji, takmičari se nadmeću u pripremanju vurde i jela nacionalne kuhinje. Pored domaćih proizvođača vurde, tradicionalnog proizvoda od mleka, bilo je i izlagača iz Bugarske i Makedonije koji su posetiocima predstavili i specijalitete svojih nacionalnih kuhinja.

 

Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica, jednog od organizatora “Vurdijade” kaže: “Krenuli smo pre četiri godine vrlo stidljivo, sa četiri štanda, a na ovogodišnjoj vurdijadi imali smo preko 100 izlagača”.

 

Milan Stamenković, direktor TO Babušnica - foto: Negoslava Stanojević

 

I na ovoj vurdijadi učesnici su se takmičili u kategorijama vurda i nacionalna kuhinja i na taj način nastojimo da naša stara, tradicionalna jela sačuvamo od zaborava. Cilj manifestacije, od njenog početka do danas, je da spoji proizvođača koji do pre pet godina nije imao gde da plasira svoje proizvode sa direktnim kupcem”, dodaje Stamenković.

On ističe: “Sada već imamo poljoprivredna gazdinstva u kojima dve ili tri generacije žive od vurde. Oni imaju po pet-šest grla krupne stoke i više ne moraju da jeftino prodaju mleko kao sirovinu, već proizvode i prodaju vurdu od koje je zarada mnogo veća. Pre pet godina, oni nisu imali kupce za svoje proizvode, a sada već imamo problem da zadovoljmo potrebe tržišta”.

 


Za jedan kilogram vurde potrebno je šest litara mleka, a ne surutka od koje se pravi urda. Ovo je autentičan proizvod i nadam se da ćemo uspeti da od vurde napravimo brend.

 


Stamenković napominje da ranije mnogi ljudi nisu ni znali šta je to vurda. Mešali su je sa urdom, koja se pravi po sasvim drugačijem tehnološkom proizvodu i potpuno je drugačijeg kvaliteta.

Sve vreme nastojimo da objasnimo ljudima da je vurda visokokvalitetni punomasni proizvod. Za jedan kilogram vurde potrebno je šest litara mleka, a ne surutka od koje se pravi urda. Ovo je autentičan proizvod i nadam se da ćemo uspeti da od vurde napravimo brend”, zaključuje direktor Turističke organizacije Babušnica.


 

Saveti iskusnih domaćica

Iako se izvorno vurda pravi od kravljeg mleka, uspeva i od čistog ovčijeg i kozjeg, ali ona se češće mešaju sa kravljim, jer se teže “hvataju” i lakše zagore. Nema preciznih mera u recepturi, već se pravi “s’ prilike”, kako kažu lokalne domaćice.

Vurdu sam naučila da pravim kao vrlo mlada, od babe i majke”, rekla nam je na ovogodišnjoj “Vurdijadi Babušnica 2015. godine” Lela Nikolić iz sela Izvor, pobednica prvog takmičenja proizvođača vurde koja je svake godine dobijala neku od nagrada.

 

Lela Nikolić iz sela Izvor i Stambol Geštamov, predsednik žirija - foto: Negoslava Stanojević

 

Vrlo je bitno da potkiseljeno mleko odstoji najmanje 24 sata da bi se odvojilo mleko od surutke. Kada se odvoji surutka, preruči se u krpu i dobro se ocedi. Kada se ukiseljeno mleko lako odvaja od krpe, slaže se u posudu u kojoj treba da odstoji dok se ne dobije zadovoljavajući kvalitet vurde.”

Na pitanje da li se u vurdu stavlja još nešto osim mleka, potkvasa i soli, Lela Nikolić odgovara:

Moguće je da neki ljudi stavljaju i sirište, kao što neki stavljaju i salicil ili konzervans, da ne prevri. Ma, mogu da stavljaju svašta, ali to onda nije vurda. Ovo kod nas što se pravi, to je čisto kiselo mleko i naši ljudi samo od njega prave vurdu. Evo, mene je sada član komisije za ocenu kvaliteta vurde pitao šta sam stavljala u nju i malo me je zbunio, jer zaista nisam stavljala ništa osim osnovnih sastojaka. Onda smo razjasnili da je moja ovogodišnja vurda od kozjeg mleka i to je bio taj sastojak zbog kojeg je ona drugačija.”

 

Moguće je da neki ljudi stavljaju i sirište, kao što neki stavljaju i salicil ili konzervans, da ne prevri. Ma, mogu da stavljaju svašta, ali to onda nije vurda.

 

Snežana Savić iz sela Šljivovik, Opština Bela Palanka, ima tri krave i deset ovaca. Pravi vurdu i sir, ali kaže da se više zaradi na vurdi. Od majke i babe u selu Bratiševac naučila je da pravi ta dva proizvoda, a ukoliko njena snaja pokaže želju, rado će joj preneti svoje znanje. Osim soli u kiselo mleko stavlja i malo šećera, `da ubije kiselinu`.

 

Snežana Savić iz sela Šljivovik - foto: Negoslava Stanojević

 

Ja paprike operem i lepo posolim, a posebno vodim računa o tome da je posoljena oko drške, kako ne bi pocrnela”, kaže Snežana. “Tako posoljena paprika odstoji preko noći. Sutradan se slaže red vurde, red paprika”, savetuje ona.

Sigurni smo da su oba načina pravljenja te mlečne namirnice odlična, ali da ne budete u nedoumici kako da je sami napravite, mi Vam nudimo proveren recept za vurdu!

Sagovornici:
Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica
Lela Nikolić, selo Izvor
Snežana Savić, selo Šljivovik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica