U nedavnoj poseti Aleksincu naša ekipa uspela je da zabeleži i jednu veoma posebnu trpezu. Reč je o specijalitetima koje pravi Etno udruženje “Korman” iz Kormana.
Između ostalog na ovoj trpezi su se našle sukane pite, kačamak sa prazilukom i ljutim papričicama, suve punjene paprike, sarmice, pohovani kačamak, pasulj, pogača, proja, mast na leba, vanilice i rolat sa džemom.
Pored kulinarskih majstorija, članice vezu ručne radove, a njihove rukotvorine su nagrađene i zapažene na raznim manifestacijama.
“Svaki peškir ima svoju priču i svaki od ovih je nagrađen”, kaže jedna od članica.
Ovo Udruženje postoji 6 godina, a jedan od osnovnih ciljeva im je da sačuvaju tradiciju aleksinačkog kraja.
U okviru Udruženja postoji i mogućnost posete Etno kuće “Pavićević”, kako bi se upoznao raniji način življenja u ovim krajevima.
Zimnice koje članice prave tražene su u inostranstvu
U specijalitete koje članice prave ubraja se i ukusna zimnica koju traže i u inostranstvu. Ove godine unapred je poručeno više od 1.000 tegli koje će završiti u rukama kupaca iz Nemačke.
U ponudi su slatka od šljiva, dunja, kompoti od trešanja, šljiva, vinogradarske praske i druge đakonije.
Sagovornice: Članice Etno udruženja Korman
Komentari