Zanatsko pivo – spoj kvalitetnih sastojaka i čiste ljubavi

Zanatsko pivo – spoj kvalitetnih sastojaka i čiste ljubavi

Prirodni sastojci visokog kvaliteta i širok dijapazon ukusa privlače sve veći broj konzumenata da probaju pivo proizvedeno u zanatskim pivarama. Za razliku od industrijski proizvedenog piva koje je uglavnom pasterizovano i filtrirano, u zanatskom pivarstvu se izbegavaju ova dva procesa, a proizvodnji piva se pristupa na tradicionalan način. Zanatske ili kraft pivare, kako se još popularno nazivaju, akcenat stavljaju na punoću ukusa i transparentnost sastojaka, izbegavajući dodavanje aditiva i veštačkih aroma.

Priprema sastojaka - © RazBeerbriga

Jedna od takvih zanatskih pivara je „RazBeerbriga“, smeštena u selu Bukovac, nadomak Novog Sada. Osnovana je 2015. godine od strane Borisa Popova i njegove supruge Snežane, koji su vremenom oko sebe okupili tim ljudi različitih profesija i interesovanja, ali sa zajedničkom ljubavlju prema pivu i pivarstvu.

Prerada i prodaja mesa i mleka na domaćinstvima znatno olakšana

„Naš početak je komplikovalo to što nismo imali mnogo zanatskih pivara na koje smo mogli da se ugledamo, a ni samo tržište nije bilo u dovoljnoj meri spremno za zanatsko pivo. Sada je situacija svakako bolja, može se reći da je 2017. bila godina prvog ozbiljnijeg proboja zanatskih piva na šire tržište“, rekao je Boško Kustudić, jedan od suvlasnika ove pivare sa proizvodnim kapacitetom od 6.000 litara piva mesečno.

Preradom poljoprivrednih proizvoda do solidne zarade

Zanatska piva proizvode se od prirodnih sastojaka koji uključuju hmelj, slad, kvasac i vodu. U pivariRazBeerbriga“ nastoje da podržavaju domaće preduzetnike, te u proizvodnji svojih piva koriste autohtone vrste hmelja iz Bačkog Petrovca.

Nemanja Simeunović, koji je takođe jedan od suvlasnika ove kraft pivare, kaže da njihova piva ne sadrže veštačke arome i boje.


Hmelj - © Pixabay

Kombinacijom različitih sorti hmelja i slada dobijaju se arome kao što su aroma čokolade, kafe, karamele. Tako se, na primer, ukus čokolade postiže ječmenim sladom i prženim ječmom. Isključivo koristimo prirodne sastojke, pa smo tako u proizvodnji našeg limitiranog božićnog piva koristili prave borove iglice, koje smo ubacili za vreme kuvanja. Prva pomisao na Novu godinu i Božić većini ljudi je upravo jelka, te se ideja javila iz te asocijacije“, rekao je Simeunović.

Formula za sreću i uspeh u poljoprivredi je složna porodica


Proizvodnja kraft piva obuhvata nekoliko faza: ukomljavanje, koje podrazumeva dodavanje slada u proključalu vodu i kuvanje na određenoj temperaturi, ceđenje, čime se vrši filtriranje sladovine koja se potom kuva zajedno sa hmeljom koji pivu daje karakterističnu gorčinu, a potom slede procesi hlađenja piva i fermentacije. Fermentacija je proces koji uključuje pretvaranje šećera u alkohol i ugljen-dioksid. U fermentor se dodaje kvasac i još hmelja, a pivo ostaje u fermentoru optimalan vremenski period.


Uvek praktikujemo da pivo držimo u fermentoru minimum 21 dan, o kojoj god vrsti piva da je reč, da bismo u potpunosti bili sigurni u njegov kvalitet. Blaža piva, sa manjim procentom alkohola kraće se fermentišu od staut i lager piva, koja moraju duže da odstoje u fermentoru da bi bila bistra.

Oprema - © RazBeerbriga

Ova pivara u ponudi ima četiri vrste zanatskog piva: Black Rider sa istaknutim ukusom tamne čokolade i kafe, pivo Bandiera Rossa sa aromatičnom notom karamele, Temper pivo cvetno-citrusne arome i Stalker, karakteristične arome citrusa, peperminta i bora, sa 7,7 posto alkohola. U subotu, 24. februara u novosadskom baru „Tehnolog’s dogs“ okupljenim ljubiteljima zanatskog piva predstaviće svog novog, petog člana „RazBeerbriga“ porodice, a osim svojih stalnih piva, u ovoj pivari nastoje da tokom godine uvek imaju prijatna iznenađenja u vidu limitiranih serija piva, koje se uglavnom nalaze u prodaji za vreme praznika. Njihova piva se mogu pronaći u kraft barovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Pančevu, Čačku i Subotici, kao i u Beer shop-ovima širom zemlje.

Vodenički kamen – put ka zdravom hlebu

Odlika zanatskog piva je i upečatljiva i zanimljiva ambalaža koja igra važnu ulogu u prodaji samog proizvoda, doprinoseći njegovoj autentičnosti i diferencijaciji od proizvoda ostalih proizvođača.

Ambalaža je veoma važna u svim branšama poslovanja, a naročito u pivarstvu. Ljubitelji piva, osim uživanja u ukusima, i te kako vole da vide lep i zanimljiv dizajn, detalje i priču koja prati svaki proizvod. Nastojimo da svako naše pivo ima svoju priču i vizualni identitet sa kojim će se ljubitelji piva poistovetiti i koji će postati, na određen način, deo njihovog sveta piva“, rekao je Boško Kustudić.

Da je revolucija kraft pivarstva zahvatila i našu zemlju, svedoči prošlogodišnji podatak da je ukupna proizvodnja zanatskog piva u Srbiji porasla za čak 150 odsto. Popularizaciji ovog proizvoda su svakako doprineli i festivali zanatskog piva na kojima domaće, zanatske pivare imaju priliku da predstave svoja piva, a posetioci da uživaju u bogatoj ponudi i jedinstvenim ukusima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica