Na obroncima planine Rudnik, u varoši Stragari, a na reci Srebrenici – nalazi se vodenica stara tri veka – koja još uvek radi. Porodica Cicić ovde generacijama melje integralno i projino brašno.
Jadranka Cicić kaže da je potražnja za brašnom proizvedenim na tradicionalni način sve veća.
Možda vas zanima
„Proizvodimo brašno od kukuruza, pšenice, raži, ovsa, ječma, po želji i potrebi kupaca. To je prirodno brašno, samleveno na vodi koja nema veliku brzinu i onda je boljeg kvaliteta“, objasnila je Jadranka Cicić, koja se udajom sa Miroslava Cicića prihvatila porodičnog posla.
Cicići brašno prodaju putem interneta, ali imaju ugovorenu saradnju i sa većim marketima. Sve to ne bi bilo moguće bez prilagođene ambalaže.
„Na jednoj vagici pakujemo brašno, pa lepimo i slažemo u gajbice za prodavnice, a za veletrgovine imamo kutije i markice. Sve ono što zahteva današnje tržište“, rekla je Jadranka.
Svojom proizvodnjom izdržava još 10 porodica
Od nedavno proizvode i brašno bez glutena.
„Ljudi sve više brinu o zdravlju, traži se brašno bez glutena. Zbog toga smo rešili da povećamo kapacitete. Nabavili smo novi mlin i sejalicu za te potrebe“, kaže ona.
Domaćinstvo Cicić je svoju vodenicu obogatilo novim mlinom i sejalicom zahvaljujući donaciji Švajcarske Vlade, a preko projekta za Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim sredinama Šumadijskog i Kolubarskog okruga.
Sagovornica:
Jadranka Cicić, Stragari
Komentari