Period je godine kada se na pijacama i njivama bira paprika od koje će naše vredne domaćice praviti ajvar. Od pečenja preko ljušćenja, mlevenja paprike i ukuvavanja ajvara proces je koji treba proći da bi jedan proizvod bio vrhunskog kvaliteta.
Posetili smo domaćinstvo Čorak u kome bračni par Nemanja i Brana već nekoliko godina unazad prave vrhunske potpuno prirodne džemove, sokove i naravno ajvar. Naša ekipa oprobala se u prirpemi ajvara i ispratila čitav proces od početka do kraja.
U najbolji ajvar ide sorta slonovo uvo
Ono što je najvažnije jeste odabir paprike, a najbolja sorta za pripremu ajvara, koja se dobro peče i ljušti jeste sorta Slonovo uvo. Pre nego što se započne proces ljušćenja, papriku je potrebno prekriti najlonom da bi se potparila i omekšala za ljušćenje.
Tokom ljušćenja paprike, možete se potpomagati manjim nožićem kako biste skinuli sve crne delove na paprici i sve semenke. Za dobar ajvar, kako smo saznali od žena koje dugi niz godina unazad ljušte papriku i spremaju ajvar, ne sme biti semenki.
Brana i Nemanja napravili su spoj tradicionalnog i modernog pa su smederevac i staru šerpu zamenili električnim prohromskim šerpama. Tako su ubrzali proces i postigli da im svi proizvodi budu ujednačenog kvaliteta.
Kako se pravi čuveni LESKOVAČKI AJVAR? – Ovo je PRAVI recept!
Kako se naša voditeljka Lidija snašla u celom ovom procesu i da li je uspela da zapamti ponešto iz svega toga pogledajte u videu.
Komentari