Od štale do trpeze: domaći SIR i kajmak porodice Savić spajaju kvalitet i TRADICIJU!

Od štale do trpeze: domaći SIR i kajmak porodice Savić spajaju kvalitet i TRADICIJU!

Mlečni proizvodi iz kolubarskih sela, prepoznatljivog ukusa, stižu na trpeze širom Srbije. Sir i kajmak iz ovog kraja, spremljeni po tradicionalnoj recepturi, koja se prenosi sa kolena na koleno, osnovni su proizvodi i porodice Savić iz Sedlara nadomak Valjeva. Rešili su da neće zavisiti od mlekara, već da sami uđu u posao prerade. Saznaćemo kako nastaje sir u kriškama, koje su njegove specifičnosti, ali i šta je kod Savića bilo presudno da tržištu ponude gotov proizvod.

Od štale do kupaca – Savići zatvaraju ciklus

Poljoprivredom se bavi nekoliko generacija Savića, a jedna od glavnih grana je upravo govedarstvo. Mladi Dušan Savić sa suprugom i dvoje dece odlučio je da ostane na selu i uz podršku majke i oca nastavi da se bavi porodičnim poslom.

Od kako zna za sebe Dušan se bavi stočarstvom. Takođe i voćarstvom za sopstvene potrebe, mada je u planu proširenje zasada voća. Sedam krava, tri junice i po koji bik simantelske rase nalaze se na imanju Savića. U ovaj posao uključena je cela porodica – Dušan sa suprugom, majka i otac, a deca će sigurno pomoći kad malo porastu.

Krave na ovom domaćinstvu u proseku daju do 20 litara mleka, koje se na ovom imanju zatim i prerađuje u sir i kajmak. Kako kaže Dušan, ,,prvo jedu one pa mi”, ističući važnost kvalitetne ishrane goveda. Inače, porodica Savić obrađuje preko dva hektara svoje zemlje, a u zakupu imaju još oko petnaest. 

Uslovi u Sedlarima nisu na zavidnom nivou. Ova porodica prinuđena je da se snalazi za vodu, koju uglavnom dovlači sa reke, kako objašnjava Dušan ,,puta do kuće kako treba nema”. 

S obzirom na to da je u ovom selu ostalo malo ljudi i proizvodnja mleka se svodi na manje količine, mlekarama se ne isplati da zalaze u ovaj kraj kako bi ga otkupile. To je jedan od važnih razloga zašto se ova porodica odlučila da sama prerađuje mleko.

Litar sirovog mleka je oko 70-80 dinara, pa se mnogo više isplati proizvoditi i prodavati sir i kajmak. Veći deo sira ide za Beograd, u ruke prodavaca sa kojima ova porodica sarađuje više od tri decenije, ali ima i kupaca u valjevskom kraju.

Domaći sir


Za izuzetan domaći sir i kajmak potrebno je kvalitetno mleko

Za proizvodnju belog mrsa u ovoj porodici zadužena je Dušanova majka Milena. Kako nam je objasnila, radi po već oprobanoj proceduri i nema omaške. Sveže mleko se skuva, odstoji do sutra, a zatim se skida kajmak. Ostatak mleka se zasiri, nakon čega ide u grudnjaču kako bi se cedilo i kako bi se dobio sir kao konačan proizvod.

Milena proizvodi i lisnati sir koji nije tipičan za ovaj kraj, pa se najčešće plasira kupcima u Beogradu. Milena tvrdi da je higijena izuzetno važna i da o tome posebno vodi računa. 

Tajna kvalitetnog sira i kajmaka je, kako objašnjava Milena, kvalitetno sveže mleko koje se prerađuje odmah nakon muže. Kvalitet proizvoda takođe zavisi i od kvalitetnog sena, ali i od koncentrata koji se meša sa domaćim žitaricama.


Med, rakija i zimnica porodice Munić – KVALITET prepoznat u Valjevu i šire!

Milena uglavnom proizvodi mladi sir, a tvrdi po narudžbini i za sopstvene potrebe. Tvrdi sir, da bi bio kvalitetan, mora duže da odstoji, a po potrebi mu se doda paprika da bi dobio specifičan miris. Za jedan kilogram ovog sira potrebno je između 5 i 6 litara mleka, dok se jedan kilogram kajmaka skida sa oko 20 ili 30 litara mleka, u zavisnosti od hrane.


Procedura pravljenja lisnatog sira se razlikuje, a gotov sir se koristi za pravljenje rolata za koje Dušanka tvrdi da su izuzetno ukusni i lepi na oko.  

Problema u vezi sa prodajom mlečnih proizvoda porodica Savić nema. Kvalitetni proizvodi koji izlaze iz ovog gazdinstva već su prepoznati među kupcima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica