Igor Mateović, proizvođač rakije iz okoline Bovanskog jezera, podelio je svoju recepturu i savete kako do uspešne proizvodnje rakije.
Kada je reč o rakiji koju proizvodi, ona se pravi od autohtonih sorti šljiva, grožđa, dunje, kruške i jabuke. U početku je Igor rakiju kupovao ali je onda počeo sam da proizvodi.
“Bio sam prinuđen da počnem sam da proizvodim, pošto je kvalitet rakije iz nabavke varirao”, navodi Mateović.
Nekoliko saveta za kvalitetnu proizvodnju
Što se same proizvodnje tiče, prvi korak je da se nabavi sirovina.
“Prvo je potrebno da se sirovina dobro opere i da se sa sodom bikarbonom očisti od gljivica nastalih u toku transporta ili tamo gde su uzgojene, kako ne bi remetile vrenje“, kaže on.
U toku proizvodnje koristi isključivo kvasce koji su namenjeni za svaku vrstu voća ponaosob.
Na kraju, Igor deli i savet kako dobro ispeći rakiju.
“Greška se pravi kada se prilikom pečenja koristi sve ono što se baca – granje, stvari, daske. Ja koristim krupno cepano bukovo drvo, jer mi drži konstantnu vatru i nemam oscilacija u temperaturi. Veoma je važno kad počne da raste temperatura i dođe do nekih 95 stepeni da nema velikih oscilacija”, kaže Mateović.
Sagovornik: Igor Mateović, Bovansko jezero
Komentari