Šta je bolje, rakija ili konjak otrkiva nam Ilija Malović, sociolog i urednik bloga “Rakija, uglavnom”.
Organoleptički, konjak i šljivovica koja je odležala na primer deset godina u hrastovom buretu su negde slične.
Burbon je nešto ispod, single malt je nešto opet pa ispod.
A kada je u pitanju različitost ukusa, mirisa, kada je u pitanju čitava ta lepeza stvari koje nas podsećaju iz prirode, tojest koje osećamo u gutljaju rakije, kada popijemo gutljaj mi imamo mnoge asocijacije na mnoge stvari od kojih ona nije napravljena, nekad i na drugo voće koje postoji u samoj rakiji, ali uz tu interakciju između podneblja, bureta, destilata, došlo do nekakvih procesa, koji onda dovode do toga da nas nešto podseti na kokos, nešto na karamelu, čokoladu, nešto i na višnju.
Rakija je uzbudljivo piće, pa je treba naći onu pravu, onu koja je pravljena sa pažnjom i strpljenjem.
Komentari