U selu Maglić u Bačkoj živi Jelena Popović, apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Pored studija, ona se, vrlo uspešno, bavi organskom poljoprivredom. Jelena je pošla stopama svoga dede, i postavila neke nove standarde u životu i radu.
Jelena Popović, studentkinja agroekonomije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu se tri godine uspešno bavi organskom proizvodnjom. U svojoj bašti u bačkom selu Maglić ona uzgaja različite biljne kulture, obavljajući sve poljoprivredne poslove sa velikim elanom i ljubavlju prema organskoj proizvodnji.
Možda vas zanima
Sa poljoprivrednom delatnošču je upoznao njen deda, kojem je od detinjstva vredno pomagala u bašti.
„Kada je moj deda preminuo 2016. godine, dala sam obećanje da neću dozvoliti da njegov trud propadne i da ću nastaviti tamo gde je on stao. Odlučila sam se za organsku poljoprivredu jer zemlja u bašti nije bila tretirana hemijskim sredstvima nekoliko godina. Te iste godine sam poručila sadnice maline, raskrčila veći deo bašte i zasadila jagode. Naredne godine sam kupila plastenik i počela sa uzgajanjem povrća: paradajza, krastavaca, paprika, luka, spanaća. Pošto sam primetila veliko interesovanje ljudi za organske proizvode, odlučila sam da kupim još jedan plastenik i proširim proizvodnju“, govori o svojim počecima Jelena Popović.
Ima samo 12 godina, a već sam seje kukuruz na 100 ha
Znanja o organskoj proizvodnji stekla je na Poljoprivrednom fakultetu čiji je apsolvent, ali i gledajući emisije o organskoj poljoprivredi, čitajući knjige, radeći sezonske poslove na njivi i raspitujući se kod ljudi sa bogatim iskustvom u organskoj proizvodnji.
„Na mene priroda deluje skroz opuštajuće i smirujuće. Priroda vam sav napor koji ste uložili uzvraća kroz ukusne plodove“, rekla je Popovićeva.
Svaku biljku koju koristim, sama proizvedem ili uberem.
Svoje raznovrsne proizvode ova mlada poljoprivrednica uspešno prodaje svima koji žele da na svojoj trpezi imaju zdravu hranu koja je netretirana hemijskim sredstvima.
„Prodajom sam počela da se bavim pre četiri meseca, jer sam imala previše zaliha da bi ih iskoristila samo u krugu porodice. Drugi razlog je to što sam želela da ljudima ponudim nešto zdravije i kvalitetnije. Najviše pravim sirup, liker i pekmez od organski uzgajane maline, i zasad sam prezdovoljna rezultatima i komentarima ljudi“, rekla je naša sagovornica.
Pored toga što se bavi organskom proizvodnjom, njena velika ljubav je sakupljanje lekovitog bilja i gljiva, ali i priprema ukusnih obroka od zdravih namirnica. Svoje recepte je rešila da podeli i sa drugima kroz svoj blog koji je posvećen zdravoj ishrani.
„Želela sam da približim ljudima, koliko mogu da budu ukusna, i na oko lepa jela koja ne sadrže beli šećer, belo brašno, margarin itd. Svaku biljku koju koristim, sama proizvedem ili uberem u prirodi, i opisujem je kroz svoj blog da bi ljudi razumeli zbog čega je ona zdrava i kako može da se iskoristi u gastronomiji“, objašnjava Jelena.
Da li koristite kominu na najbolji način?
Dvadesetpetogodišnja Jelena Popović svedoči da doslednošću, trudom i snažnom voljom svako može da ostvari ono što želi. Ona je prepoznala mnogobrojne benefite bavljenja poljoprivrednom delatnošću, te je odličan primer kako mladi uz istrajnost i želju mogu iskoristiti veliki potencijal koji ova privredna grana ima.
Komentari