Vesti – Usvojena nova pravila o kvalitetu pekarskih proizvoda

Vesti – Usvojena nova pravila o kvalitetu pekarskih proizvoda

Ove nedelje usvojen je novi Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina. On će zameniti propis koji je na snazi još iz 1995. godine. Cilj donošenja ovog Pravilnika je da se omogući bolje postavljeni sistem u pogledu bezbednosti kvaliteta proizvoda.

 

Izrada ovog Pravilnika okupila je predstavnike proizvođača, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i stručnjake sa instituta i fakulteta. Oni su kao najvažniju izmenu propisa naveli jasnije određene procente koji moraju da se poštuju kako bi neki hleb mogao da se nazove – ražanim, kukuruznim, heljdinim, ili speltinim.

Takođe, Pravilnik precizira i odnose sirovina za većinu pekarskih proizvoda kako bi mogli da se prepoznaju standardi i odrednice koje će omogućiti ujednačen pristup kvalitetu. Prema novim pravilima, koja će na snagu stupiti od januara 2018. godine, ražani hleb mora da sadrži minimum 70% ražanog brašna. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica