Kompanija „Superior“ iz Velike Plane u četvrtak, 21. jula, organizovala je Dan polja. Ovoga puta, on je na jednom mestu, na imanju „Superiora“, okupio gotovo 500 gostiju – voćara, povrtara, ratara, poljoprivrednih apotekara i trgovaca iz cele Srbije, ali i iz inostranstva, prijatelje i porodice predstavnika „Superiora“, građane i predstavnike opštine Velika Plana, profesore sa fakulteta, naučnike sa instituta, muzičare, medije i mnoge druge.
Nebojša Đinović, direktor kompanije „Superior“, preneo nam je svoje utiske o ovom Danu polja.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
„Po mom osmehu možete da vidite da sam veoma zadovoljan. Kako smo planirali, tako je i bilo. I ove godine imamo mnogo gostiju iz Srbije i iz inostranstva, a za razliku od prošle, imamo i pomoć sa svih strana. Biljke su dobile adekvatnu negu, imale su dobre uslove za razvoj, a i vremenski uslovi su mnogo bolji za održavanje ovakve manifestacije“, objašnjava gospodin Đinović.
„Inače ljude je danas zanimalo kako nemamo korova, a ja im kažem – kopamo. Pitali su kako su sadnice sve iste – šišamo ih. Interesovalo ih je kako ih ima ovoliko – radimo na tome“, dodaje on.
Mnogi voćari i povrtari prevalili su dalek put da bi o svojoj proizvodnji porazgovarali sa dr Ivom Đinovićem. Njegov savet, kažu, zlata vredi.
„Povrtari sa Kosova, na primer, žele bele duge paprike. Pokazao sam im Alisu, veoma mesnatu papriku, sa jednim centimetrom debelog mesa. Kada je prelomite, nemate gde da stavite fil, bilo da je on od mesa ili sira. Hibridnim paradajzom broj 34 gosti su takođe veoma zadovoljni, ali pošto je on sada u ogledima, njegovo seme ćemo da proizvodimo od 2017, a na tržištu će moći da se pojavi 2018. godine“, objašnjava dr Ivo Đinović.
„Tako smo prošle godine na Danu polja dobili najbolje ocene za hibrid broj 6 i proglasili smo ga za hibrid Start. On je veoma ran, ukusan, niskog rasta i služi povrtarima da na brzinu namlate pare“, dodaje šeretski dr Ivo.
Veliku pažnju povrtara na ovom Danu polja privukao je i hibrid paradajza La moneda, koji ima čvrste plodove, idealne za dugo stajanje na policama. Proizvođače paprike zanimale su nove sorte ljutih paprika, poput ljute bele, a mnogi nisu ostali ravnodušni ni na hibride krastavca.
Smiljana Mraković, povrtarka iz Kikinde, istakla je: „Ja volim i paradajz i papriku, ali smo prošle godine probali i dugi zeleni krastavac. Ja sam oduševljena. Ranije mi je krastavac smetao. Mnogi ljudi se žale da je težak za želudac i da nadima. Imala sam i ja te probleme, ali ovaj krastavac samo oljuštim, stavim malo soli i jedem ga kao jabuku.“
Otkrićemo vam samo da je za predstojeću sezonu količina od 200.000 sadnica aronije i 100.000 sadnice borovnice tek početak.
Vlasta Petrović, voćar iz Crne Trave, rekao nam je: „Prvi put sam na ovoj manifestaciji Dani polja u ‘Superioru’ i zaista sam iznenađen ovim što vidim. Veoma je širok asortiman hibrida i sorti koji se mogu videti na jednom mestu.“
Dušica Oros, član Upravnog odbora Udruženja paprikara iz Ruskog Krstura, objasnila nam je: „Danas smo ovde prvi put. Na poziv je došlo nas 30 članova udruženja da vidimo kako se ovde radi. Nas zanima paprika i veoma nam se dopada sve što smo ovde videli. Imali smo i dobar doček. U planu nam je još da obiđemo neku parcelu sa sortom slonovo uvo, na desetak kilometara odavde i mnogo nam znači da vidimo kako se ona gaji ovde.“
Zoran Gocić, povrtar iz Kikinde naglasio je: „Ovde je svake godine sve bolje i bolje. Od semenskih kuća sa našeg područja, iz Republike Srbije, neka izvinu ostale, ali ja sam najsigurniji u ‘Superioru‘“.
Još duži put prešli su gosti sa KiM, iz BiH, Makedonije, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja. Neki od njih sa „Superiorom“ sarađuju već godinama i ovaj Dan polja je za njih veoma važna manifestacija.
Dimitar Karadiolov, iz bugarske kompanije „Slovbul Solanum“ iz Plovdiva, rekao nam je: „Došli smo ovde kod naših prijatelja sa grupom od desetak bugarskih proizvođača i trgovaca. Ove godine imali smo veliki uspeh sa semenom iz ‘Superiora’ i prodali smo dvostruko veće količine nego prošle. Što je još važnije, niko se nije žalio na seme. Zadovoljni su i proizvođači i trgovci i mi i ‘Superior’“.
Shenderi Seni, iz kompanije „Agro Toni“ iz Podujeva, objasnio je: „Saradnjom sa ‘Superiorom’ smo sve više zadovoljni. Proizvodi su im svake godine sve bolji. Ove godine probali smo i njihov kukuruz, a sve više se prodaju i aronija i paprika. Ljudi sad već vide šta je ‘Superior’.“
Ljude je danas zanimalo kako nemamo korova, a ja im kažem – kopamo. Pitali su kako su sadnice sve iste – šišamo ih. Interesovalo ih je kako ih ima ovoliko – radimo na tome.
Mile Postolovski sa Poljoprivrednog fakulteta u Skoplju rekao nam je: „Svakako da je kvalitet semena i sadnog materijala glavni razlog što ljudi u Makedoniji kupuju ‘Superiorove’ proizvode. Takođe, prinos koji dobijaju po jedinici površine na kraju donosi profit i sigurno je da će naši poljoprivrednici zato i ubuduće kupovati seme i sadnice iz ove kuće.“
Branislav Berendika, iz kompanije „Golić Trade“ iz Bosne i Hercegovine, ističe: „U našoj zemlji definitivno je najpopularnija ‘Superiorova’ najpoznatija sorta paprike – slonovo uvo. Naravno, kupce sve više zanimaju i hibridi kukuruza i paradajza. Mislim inače da je ovde danas mnogo ljudi iz Bosne, naročito iz Semberije, jer njih najviše i zanimaju ovi Dani polja.“
Dan polja bio je idealno vreme i mesto da predstavnici „Superiora“ porazgovaraju sa svojim kupcima i poslovnim partnerima i upoznaju se sa njihovim problemima, potencijalima, željama, ali i sa planovima za sledeću godinu. Za sada, otkrićemo vam samo da je za predstojeću sezonu količina od 200.000 sadnica aronije i 100.000 sadnica borovnice tek početak.
Sagovornici:
Nebojša Đinović, „Superior“
Ivo Đinović, „Superior“
Smiljana Mraković, povrtarka iz Kikinde
Vlasta Petrović, voćar iz Crne Trave
Dušica Oros, član Upravnog odbora Udruženja paprikara iz Ruskog Krstura
Zoran Gocić, povrtar iz Kikinde
Dimitar Karadiolov, „Slovbul Solanum“, Plovdiv
Shenderi Seni, „Agro Toni“, Podujevo
Mile Postolovski, Poljoprivredni fakultet Skoplje
Branislav Berendika, „Golić Trade“, BiH
Komentari