Svetski dan hrane održao se u nedelju, 16. oktobra, a ovogodišnja tema je uticaj klimatskih promena na proizvodnju hrane.
Po trenutnim procenama, do 2050. godine na planeti će biti oko 9,6 milijardi ljudi, što će za čak 60% povećati rast proizvodnje hrane, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Kako bi se povećala proizvodnja hrane, neophodno je uskladiti celokupnu poljoprivredu i sistem proizvodnje sa principima održivog razvoja, uzimajući u obzir sve ekstremnije posledice klimatskih promena, kao što su dugi sušni periodi, vremenske nepogode i ostale prirodne katastrofe.
„Imajući u vidu da je svaka deveta osoba na planeti gladna, a da se, s druge strane, godišnje baci čak oko jedne trećine proizvedene hrane na svetu, jasno je da se moraju preduzeti ozbiljne mere na svim nivoima kako bi se ova neravnoteža ublažila“, piše u saopštenju.
Svetski dan hrane obeležava se od 1945. godine, kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu.
Komentari