Pekarski proizvodi na tržištu Srbije kvalitetni su i bezbedni za potrošače sudeći prema petogodišnjim analizama Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. U okviru njih ispitano je više od 200.000 pojedinačnih parametara, na oko 70.000 proizvoda u 50 laboratorija širom Srbije.
U proteklih 5 godina, rađene su mikrobiološke i fizičko-hemijske analize. U okviru mikrobioloških, utvrđeno je 0,5 odsto nepravilnosti, koje su se uglavnom odnosile na plesni. Fizičko-hemijske analize pokazale su jedan odsto nepravilnosti, a najveći problem su neispravne deklaracije.
Takođe, analize su obuhvatale i kontrolu proizvodnih pogona. U okviru njih su inspektori Poljoprivredne inspekcije kontrolisali između 900 i 1.500 pogona godišnje. Nepravilnosti u njima uglavnom su bile neadekvatan sistem bezbednosti, broj prostorija, stručnost kadrova koji rukovode proizvodnjom i higijenski uslovi koji se sankcionišu upravnim merama ili se podnose prijave nadležnim sudovima.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
U toku ove godine rad je zabranjen u 23 uglavnom manja proizvodna pogona, koji nisu zadovoljili higijenske uslove.
Komentari