Suše u Mađarskoj nanose OZBILJNU štetu poljoprivredi, EU raegovala!

Suše u Mađarskoj nanose OZBILJNU štetu poljoprivredi, EU raegovala!

Prema podacima Mađarske poljoprivredne komore, poljoprivredno zemljište oštećeno sušom svake nedelje raste za nekoliko desetina hiljada hektara. Intenzivne vrućine u Mađarskoj dovele su do velikih suša koje su, posledično, nanele ozbiljnu štetu poljoprivredi ove zemlje zemlje.

Suše

Mađarska i dalje pati od ekstremnog toplotnog talasa, a u nekim oblastima temperatura dostiže i 40 stepeni Celzijusa. Širom zemlje izdata su upozorenja trećeg stepena, koja će ostati na snazi do nedelje uveče.

Ovo je, u kombinaciji sa nedostatkom padavina, dovelo do isušivanja zemljišta, što je ozbiljno oštetilo plantaže kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Prema podacima Mađarske poljoprivredne komore, površine oštećene sušom dostižu 75.000 hektara, ali to svake nedelje raste za nekoliko desetina hiljada hektara.

Jedan poljoprivredni ekonomista procenjuje da će šteta samo na poljima kukuruza ove godine biti najmanje 600 miliona evra, a prinos će pasti sa godišnjeg proseka od osam do devet tona na nešto manje od pet.

Situacija je posebno kritična na granici Dunav-Tisa, na istočnoj ivici Transdanubije i na zapadnoj ivici granice Maroš-Keroš, saopštila je mađarska Nacionalna meteorološka služba. Ali izveštaji su takođe pokazali ozbiljne suše u Bač-Kiškun, Bekeš i Čongrad-Čanad. Značajna šteta je takođe prijavljena u Fejeru, Sabolč-Satmar-Beregu i Pešti.

2024. najsušnija i najtoplija godina?

Meteorolog Ana Mraz uporedila je ovogodišnje temperature sa rekordnim letom u Mađarskoj pre dve godine.

,,2022. je bila naša najsušnija i najtoplija godina ikada, ali ova godina je prilično slična. Ovo leto je bilo prilično sušno, što se ogleda u sušenju kukuruza i suncokreta. Nažalost, ne očekuje se ni naredni period sa značajnijim padavinama, što je loša vest za poljoprivredu“, rekao je Mraz.

Žolt Feldman, državni sekretar zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj, kaže da su ove godine sredstva EU dostupna za korišćenje u mađarskom sistemu za ublažavanje štete u poljoprivredi, što znači da će najmanje 87 miliona evra biti na raspolaganju za isplate poljoprivrednicima u martu 2025.


Podaci Ministarstva poljoprivrede takođe pokazuju da je više od 11.000 poljoprivrednih proizvođača ove godine osiguralo useve sa pokrićem od suše za oko 713.634 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Međutim, meteorolozi očekuju da će se vrućina nastaviti još najmanje nedelju dana, što će dodatno oštetiti ionako otežane žetve i podići cene hrane.

Inače, situacija sa sušom i štetom se ni malo ne razlikuje u odnosu na Srbiju. Međutim, za razliku od Mađarske, kod nas se za sada nijedna zvanična institucija nije oglasila po pitanju procene štete i koraka za njeno saniranje. Nadamo se da neće na tome ostati.


Izvor: Euro News

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica