Instant topla čokolada sa žirom, inovativan je proizvod koji su napravili studenti Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Trud se isplatio, pa je ovaj rad za Simonu, Veselina, Natašu i Predraga ujedno i karta za Pariz, gde će se predstaviti na evropskom takmičenju Ekotrofelija u okviru internacionalnog sajma hrane SIAL 21 i 22. oktobra.
„Gledajući jednu reportažu na televiziji, dobili smo ideju da možemo da koristimo žir kao jednu od sirovina. Žir nije iskorišćen ili ga ljudi vrlo retko koriste, a svakako je sirovina koja bi morala biti u ishrani jer je veoma zdrava, tako je nastala naša eko-inovativna topla čokolada“, objasnila je Simona Jaćimović, vođa tima “Ekofamilija”.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Podsećamo, studenti su kartu za takmičenje u Parizu osvojili na Nacionalnom studentskom takmičenju EcoTrophelia Srbija 2018. u Načno-tehnološkom parku na Zvezdari, kada je njihov proizvod u konkurenciji sa još tri grupe takmičara izabran za najbolji.
„Priprema proizvoda je trajala dva meseca, intenzivno smo radili u laboratoriji, ali i na pripremi prateće dokumentacije koja je morala da bude na visokom nivou, sve je bilo dobro i zato smo sada ovde“, rekao je Pelić Veselin, student Poljoprivrednog fakulteta i član tima „Ekofamilija“.
Pitali smo se kako teku pripreme sada i da li imaju tremu?
„Postoji određena doza uzbuđenja, ali nadam se da će to uzbuđenje na samom takmičenju preovladati ono pozitivno koje će nas nositi i dati nam snage da naš projekat iznesemo na pravi način“, rekla je Nataša Smiljanić, studentkinja i članica tima „Ekofamilija“.
„Koliko smo truda uložili ja mislim da će sve to da bude kako treba, verovao sam da ćemo ovde da pobedimo i jesmo, tamo je velika konkurencija, ali se nadam da ćemo osvojiti jedno od prva tri mesta“, zaključio je Predrag Crnoglavac, student Poljoprivrednog fakulteta i član tima “Ekofamilija”.
Ceo projekat podržao je USAID, projekat za konkurentnu privredu.
„Mi smo neposredno podržali organizaciju Nacionalnog takmičenja, a posebno sa vođenjem pobedničkog tima na takmičenje u Parizu, odnosno na učešće na SIAL-u. Prepoznali smo vrednost studenata, njihovih talenata, proizvoda koji su plasirali od ideje do finalizacije proizvoda“, rekla je Svetlana Kijevčanin, savetnica za razvoj kadrova, USAID projekta za konkurentnu privredu.
Pored učešća u takmičenju i organizovanog putovanja u Pariz, studenti poljoprivrednog fakulteta imaće retku priliku da sretnu kolege iz drugih zemalja širom sveta, kao i predstavnike velikih kompanija iz prehrambene industrije. Ceo „Ekofamilija“ tim po završetku studija planira da ostane u Srbiji. A mi ćemo pratiti njihove rezultate.
Sagovornici:
Svetlana Kijevčanin, savetnica za razvoj kadrova, USAID projekat za konkurentnu privredu
Studenti Poljoprivrednog fakulteta:
Veselin Pelić
Simona Jaćimović
Predrag Crnoglavac
Nataša Smiljanić
Komentari