U petak, 7. juna 2019, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj organizovali su konferenciju povodom Svetskog dana bezbednosti hrane, koji se ove godine prvi put obeležava širom sveta.
U decembru 2018. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Svetski dan bezbednosti hrane kako bi skrenula pažnju celog sveta na zdravstvene posledice kontaminirane hrane i vode. Ovo je tema od izuzetno velikog značaja jer procene kažu da jedna od deset osoba na svetu pati od zdravstvenih tegoba izazvanih neispravnom hranom i vodom.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
„U svetu koji se brzo kreće i još brže menja, potreba za hranom koja je bezbedna ostaje konstanta. Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo poljoprivrede danas ovde sa nama i što smo uspeli da zajedničkim snagama dovedemo na jedno mesto inspekcije zadužene za bezbednost hrane i predstavnike privatnog sektora, kao i da se obavežemo da ćemo neumorno raditi na prevazilaženju svih problema u ovoj oblasti, što će naposletku koristiti svim građanima Srbije ali i njenom privrednom rastu”, rekla je Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj.
Efikasan nacionalni sistem nadzora bezbednosti hrane je neophodan kako bi se zaštitili zdravlje potrošača ali i sigurnost domaćih proizvođača. Činjenica da je bezbednost hrane postala globalno važna tema osigurava da bezbednost i kvalitet hrane na međunarodnom tržištu, kao i one uvozne, zadovoljava nacionalne standarde kvaliteta.
Komentari