Roba lošeg kvaliteta obično završi u nerazvijenim zemljama

Roba lošeg kvaliteta obično završi u nerazvijenim zemljama

Kvalitet robe koja se proizvodi u Evropskoj Uniji razlikuje se od zemlje do zemlje u koju se izvozi. Prema poslednjim informacijama u nerazvijene zemlje uglavnom završi roba izuzetno lošeg kvaliteta. Iz tog razloga Evropska komisija uvela je nove smernice kako bi se trebalo boriti sa proizvođačima hrane dualnog kvaliteta. 

Jabuka - © Pixabay

Naime dualni kvalitet odnosi se na proizvođače koji proizvode robu različitog kvaliteta za različita tržišta. Roba lošijeg kvaliteta obično završi u nerazvijenim zemljama. Pored toga ova roba je znatno lošijeg kvaliteta a pakuje se u istoj ambalaži kao i kvalitetna roba.

Ovakvi proizvodi često završavaju na tržište Istočne Evrope. Na primer određeni proizvodi sadrže i do 40 odsto više šećera nego u Austriji, a voćni jogurti i do 40 odsto manje voća.

U EU doneđen je pravilnik koji daje smernice kako se boriti sa ovim problemom. Takođe, u velikoj meri osuđuje praksu koja podržava prodaju proizvoda različitog kvaliteta.

Izvor: Newfoodmagazine

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica