Kvalitet robe koja se proizvodi u Evropskoj Uniji razlikuje se od zemlje do zemlje u koju se izvozi. Prema poslednjim informacijama u nerazvijene zemlje uglavnom završi roba izuzetno lošeg kvaliteta. Iz tog razloga Evropska komisija uvela je nove smernice kako bi se trebalo boriti sa proizvođačima hrane dualnog kvaliteta.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Naime dualni kvalitet odnosi se na proizvođače koji proizvode robu različitog kvaliteta za različita tržišta. Roba lošijeg kvaliteta obično završi u nerazvijenim zemljama. Pored toga ova roba je znatno lošijeg kvaliteta a pakuje se u istoj ambalaži kao i kvalitetna roba.
Ovakvi proizvodi često završavaju na tržište Istočne Evrope. Na primer određeni proizvodi sadrže i do 40 odsto više šećera nego u Austriji, a voćni jogurti i do 40 odsto manje voća.
U EU doneđen je pravilnik koji daje smernice kako se boriti sa ovim problemom. Takođe, u velikoj meri osuđuje praksu koja podržava prodaju proizvoda različitog kvaliteta.
Izvor: Newfoodmagazine
Komentari