Proizvodnja šećerne repe u Evropskoj uniji će se, nakon višegodišnjih strogih proizvodnih i izvoznih kvota, konačno povećati. Poljoprivrednici će ove godine moći da neograničeno sade tu kulturu.
Pripreme za setvu šećerne repe su počele. Samo u Francuskoj, koja je vodeći evropski proizvođač šećerne repe, očekuje se da će se površine pod tom kulturom povećati za 20%, što je u skladu s očekivanim rastom širom Unije.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Evropski proizvođači će se na svetskom tržištu nadmetati s rastućim izvoznicima šećerne repe poput Rusije i Ukrajine, kao i prerađivačima koji uvoze trsku za proizvodnju belog šećera, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
Međutim, novonastale okolnosti znače i da će se poljoprivrednici suočiti s rizikom konstantne promene cena. U septembru, nakon neverovatnog skoka u poslednje četiri godine, cena belog šećera na londonskoj berzi pala je za više od 17%. Prošle nedelje ona je dostigla najniži nivo u poslednjih devet meseci.
Nakon što je sektor u potpunosti restrukturiran, evropski poljoprivrednici tvrde da su spremni za globalnu utakmicu.
Komentari