Pčelari iz Surdulice rade na zaštiti geografske oznake vlasinskog meda, uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske. Za izlazak na tržište neophodna je sertifikacija a ovakvi proizvodi su konkurentniji i imaju prednost na tržištu.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Raznovrstan biljni svet, ekološki čista i zdrava sredina Vlasine, dobar su preduslov za proizvodnju meda. U košnicama koje se nalaze na pašnjacima i livadama ovog kraja, nastaje prepoznatljiv med zlatno-žute boje i arome raznovrsnih biljaka.
Organski med ima bolji plasman na tržištu i višu cenu
Etiketa je spremna, ostaje da se završe još administrativni poslovi. Pčelari, posle brendiranja, očekuju povoljniju cenu i zaštitu kvaliteta.
Pčelari vole pčele, a medari su usmereni samo na zaradu
Pčelari iz ovog kraja, kažu da su bagremova i lipova paša podbacile ove godine, ali će biti livadskog meda sa Vlasine.
Projekat zaštite geografskog porekla finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 10 hiljada evra.
Izvor: RTS
Komentari