Nedavno je u prostorijama opštine Surdulica održan prvi radni sastanak u vezi sa projektom „Zaštita geografske oznake vlasinski med”. Ovaj projekat finansiraće EU i Vlada Švajcarske kroz razvojni program „Evropski PROGRES”, prenosi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).
Ovaj sastanak predstavlja uvod u realizaciju projekta koji će obezbediti da još jedan kvalitetan med sa naših prostora dobije važnu oznaku. Sastanku su prisustvovali predstavnici opštinske vlasti, stručnjaci, kao i veliki broj pčelara koji su zainteresovani da ovaj proizvod u budućnosti bude zaštićen oznakom geografskog porekla.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
„Njeguški pršut” – prvi zaštićeni proizvod iz Crne Gore
Da li znate gde u Srbiji ima najviše proizvoda sa oznakom geografskog porekla?
Karakteristike vlasinskog meda su tamna zlatnožuta boja i aroma lekovitih biljaka. Da je reč o izuzetno kvalitetnom i čistom medu govori i podatak da 7 do 8 dana nakon što se med izvadi, bez obzira na visoku temperaturu, odmah počinje da se kristališe.
Autor: A. M.
Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2604
Komentari