Dugogodišnji advokat iz Majamija, Džejms Fejson, nakon što je veći deo života proveo u sudnici, odlučio je da svoje znanje iskoristi i pomogne poljoprivrednicima u Americi da povećaju prihode.
Nakon što je završio Pravni fakultet na Harvardu, Fejson je godinama radio kao korporacijski advokat. Onda mu je deda preminuo 2012. godine i on je nasledio poljoprivredno zemljište. Tada je napustio advokaturu i vratio se u Virdžiniju.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Fejson kaže da se postepeno upoznavao sa ekonomskim izazovima sa kojima se godinama unazad suočavaju lokalni poljoprivrednici u ovoj američkoj državi. Saznao je da u Americi ljudi troše samo oko 7% zarade na hranu i da je to najmanji procenat u nekoj industrijskoj zemlji.
Sa košarkaškog terena u plastenik!
U ovoj zemlji se za 40 godina niko neće baviti poljoprivredom
Zaključio je da je ljudima potrebno ponuditi velike količine hrane, kako bi ona bila jeftinija. Ipak, za velike količine potrebno je bilo ulagati u stočarstvo i infrastrukturu.
Fejson je sa nekolicinom poljoprivrednika koji čuvaju stoku na potpuno prirodan način i u svojoj stočarskoj proizvodnji ne koriste antibiotike, niti druga štetna hemijska sredstva i preparate, osnovao lokalnu kompaniju, koju je po dedi nazvao “Milton”. Danas se meso koje Fejson proizvodi u svojoj kompaniji prodaje u restoranima i samouslugama širom Sjedinjenih Američkih Država.
Jovanovići – mladi poljoprivrednici koji su srećni na selu
Komentari