Sremska kobasicijada i svinjokolj održaće se 9. februara ove godine u Šidu, i to dvadeset i prvi put! Programom manifestacije predviđena su takmičenja u brzoj obradi mesa, pravljenju kobasica i brzom jedenju kobasica. Prijavite se za takmičenje!
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Sremska kobasicijada i svinjokolj održava se svake godine drugog vikenda u februaru, u Šidu, malom i simpatičnom sremskom gradu na obroncima Fruške gore. Kako organizatori XXI Sremskog svinjokolja i kobasicijade navode, Šid, zbog svoje specifične pozicije na obroncima Fruške gore, jednim delom pripada takozvanom „vinskom Sremu“, koji je poznat po vinu, a drugim delom „svinjskom Sremu“ koji je poznat po kobasicama.
Kobasicijada u Šidu još od 1996. godine
Prva kobasicijada organizovana je još 1996. godine, kada su se učesnici takmičili u disciplini „najbolja suva sremska kobasica“. Od 2005. godine organizator je ovu manifestaciju proširio, tako da ona sada traje dva dana, a u program manifestacije uvršten je i svinjokolj, odnosno takmičenje u brzoj obradi mesa, koje se organizuje prvog dana. Kako bi učestvovali u takmičenju u brzoj obradi mesa takmičari moraju biti dobro pripremljeni, jer je kod svakog svinjokolja priprema pola posla. Drugi dan je tradicionalno ostao za takmičenje u izradi najbolje suve domaće kobasice.
Dosadašnji rekord u brzoj obradi mesa je 3 minuta i 30 sekundi, koliko je potrebno da ekipa obradi meso jednog bravca i napuni prvu kobasicu. Ovako kratko vreme, kako organizatori navode, verovatno predstavlja rezultat za Ginisovu knjigu rekorda. Organizator manifestacije i ove godine je Udruženje Sremski Svinjokolj i Kobasicijada iz Šida.
Takmičarski deo kobasicijade
I ove godine, takmičari se mogu prijaviti za učešće u tri kategorije, i to:
• U brzoj obradi mesa;
• U pravljenju kobasica;
• U brzom jedenju kobasica.
Ekipu u kategoriji brze obrade mesa čine tri člana, a njihov zadatak je da za najkraće vreme u potpunosti obrade meso svinje teške 120 kilograma.
U kategoriji pravljenja kobasica ekipu sačinjava najmanje tri ili više članova, a ekipa ima zadatak da za 4 sata od 5 kilograma mesa, koje obezbeđuje organizator, napravi kobasice. Po završetku izrade komisiji se daje na pregled jedno parče kobasice dužine između 15 i 20 centimetara. Komisija ce ocenjivati i higijenu za stolom, kako je ekipa obučena i kako je aranžiran sto za rad.
Otkrivamo vam sve tajne pirotske peglane kobasice!
U brzom jedenju kobasica ne takmiče se timovi, već pojedinci, a onaj ko prvi pojede 1 kilogram pečene kobasice osvojiće pobedničko postolje.
XXI Sremski svinjokolj i kobasicijada otvara se 9. februara u 11 sati, a za 17 sati planirano je proglašenje pobednika u kategoriji brza obrada mesa.
Komentari