Tradicionalni proizvod „Njeguški pršut” prvi je sa teritorije Crne Gore koji je nacionalnim zakonom zaštićen oznakom za kvalitet.
Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, prvi zaštićen proizvod predstavlja značajan korak za Crnu Goru na njenom putu zaštite malih proizvođača i tradicionalne proizvodnje. Na ovaj način se proizvod štiti od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Da li mali prerađivači mesa imaju šanse u Srbiji?
Zbog čega je sremski kulen izuzetan?
„Njeguški pršut” definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kostima, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci“, objašnjavaju u Ministarstvu.
Otkrivamo koji su parametri za određivanje bezbednosti i kvaliteta mesa
Prema proizvođačkoj specifikaciji „Njeguški pršut“ proizvodi se na teritoriji Njeguša i ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima.
Komentari