„Njeguški pršut” – prvi zaštićeni proizvod iz Crne Gore

„Njeguški pršut” – prvi zaštićeni proizvod iz Crne Gore

Tradicionalni proizvod „Njeguški pršut” prvi je sa teritorije Crne Gore koji je nacionalnim zakonom zaštićen oznakom za kvalitet.

Pršuta - © Agromedia

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, prvi zaštićen proizvod predstavlja značajan korak za Crnu Goru na njenom putu zaštite malih proizvođača i tradicionalne proizvodnje. Na ovaj način se proizvod štiti od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.
 

Da li mali prerađivači mesa imaju šanse u Srbiji?

Zbog čega je sremski kulen izuzetan?

„Njeguški pršut” definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kostima, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci“, objašnjavaju u Ministarstvu.
 

Otkrivamo koji su parametri za određivanje bezbednosti i kvaliteta mesa

Prema proizvođačkoj specifikaciji „Njeguški pršut“ proizvodi se na teritoriji Njeguša i ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica