NAPS-a poručuje: NA IVICI smo, HITNO da se ispune OVI ZAHTEVI!

NAPS-a poručuje: NA IVICI smo, HITNO da se ispune OVI ZAHTEVI!

14. avgusta 2024. godine u Bavaništu, Upravni odbor Nezavisne Asocijacije poljoprivrednika Srbije održao je sastanak kako bi se analizirala trenutna situcija i izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači. Imajući u vidu trenutne vremenske prilike, niske otkupne cene, kao i činjenicu da je 2024. godina druga krizna godina u nizu, NAPS je jasno izneo zaključke ali i zahteve upućene resornom ministarstvu i državnoj upravi.

NAPS protesti

Zaključeno je da je hitno potrebno otpočeti dijalog sa predstavnicima Vlade i resornog ministarstva, s obzidom da je veliki broj poljoprivrednika došao do ivice opstanka.

Na sednici Upravnog odbora usvojene su sledeće preporuke i mere koje je hitno potrebno preduzeti:

1. Hitna isplata svih dugovanja poljoprivrednicima po osnovu povraćaja akcize za gorivo i subvencija po hektaru;

2. Potrebno je osloboditi poljoprivredne proizvođače obaveze plaćanja poreza na dodatu vrednost na repromaterijal;

3. Nastaviti sa realizacijom subvencionisanih kredita za poljoprivrednike;

4. Urediti izdavanje kartica za kupovinu goriva na pumpama Naftne industrije Srbije;

5. Obezbediti jasan i predvidiv otkup pšenice i drugih kultura od strane robnih rezervi;


6. Privremeno ograničavanje marži na repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju;

7. Sprečiti monopol i kartelsko udruživanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, koje je dovelo da pojedini subjekti ostvaruju ekstra profite, dok su poljoprivrednici dovedeni na rub egzistencije, a potrošači u poziciju da plaćaju izuzetno skupu hranu;

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije Srbije Jovica Jakšić istakao je da Ministrstvo poljoprivrede treba više pažnje da obrati na poljoprivredna gazdinstva kojima je osnovna delatnost poljoprivreda i ostvari partnerski odnos sa poljoprivrednicima na terenu, čime će steći mnogo bolji uvid u poslovanje i probleme sa kojima se suočava poljoprivreda u Srbiji.


Naveo je da među članicama Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije prisutno je veliko nezadovoljstvo, koje smo spremni da iskažemo na protestima ukoliko Ministarstvo poljoprivrede u najkraćem roku ne odgovori na potrebe poljoprivrednika i time spreči dalju propast naših gazdinstava.

Izvor: NAPS – САОПШТЕЊЕ 16.8.2024.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica