Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19% manja nego prošle godine i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara.
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
Nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede. “Pad proizvodnje je, pre svega, posledica zbog jakog mraza u proleće, koji je vinovu lozu pogodio u osetljivoj fazi i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu“, objašnjava statistička služba Ministarstva – Agreste.
Međutim, po najnovijoj proceni, loše stanje se “produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu”, saopštilo je Ministarstvo.
Domaće vino sve traženije – Svake godine proda se flaša više
Suša u ombinaciji “s vrućinom i vetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procene proizvodnje na niže” – što je najnovija procena roda, od 1. oktobra. Već do tada se berba “prerano završila u većin i vinorodnih regiona”, objašnjava Ministarstvo.
Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos grožđa za više od polovine (-61%). Alzas, gde je berba većinom završena izgubio je 30% proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.
Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8%, odnosno 4%.
Izvor: Blic
Komentari