Kozja KUGA se širi u Grčkoj, feta sir pod znakom PITANJA!

Kozja KUGA se širi u Grčkoj, feta sir pod znakom PITANJA!

Grčka se ovog leta bori sa kozjom kugom! Prvi slučaj bolesti, poznate kao kuga malih preživara (PPR), registrovan je 11. jula i do sada je zahvatila nekoliko regiona. Devet životinja na farmama centralne Grčke bilo je pozitivno na PPR, posle čega je usledilo obimno testiranje ovaca i koza. 

Kozja kuga

Kozja kuga muči Rumuniju i Grčku

Kuga ovaca i koza pogađa i domaće i divlje male preživare. Izaziva je virus Morbillivirus iz porodice Paramixoviridae, a ima potencijal da zarazi i do 90% životinja, a od bolesti ugine i do 70% obolelih grla. Kuga se brzo proširila i zahvatila nekoliko farmi u susednoj Rumuniji, što je navelo vlasti da kao odgovor usmrti skoro 58.000 ovaca i koza.

Za borbu protiv virusne epidemije, grčke vlasti su uvele ograničenja širom zemlje, uključujući zabranu premeštanja ovaca i koza sa svojih farmi.

Bolest predstavlja značajnu pretnju za domaću stočarsku industriju Grčke i proizvodnju njenog prepoznatljivog feta sira, kamena temeljca njene ekonomije. Otprilike 40% mekog sira u Grčkoj dobija se od ovčijeg i kozjeg mleka proizvedenog u Tesaliji, koja je takođe pretrpela razorne poplave prošle godine.

Grčka proizvodi oko 140.000 tona fete godišnje, izvozeći oko 65% svoje proizvodnje, i tako igra ključnu ulogu na globalnom tržištu mlečnih proizvoda uprkos svojoj veličini.

PPR se ne prenosi sa životinja na ljude. Stoga, meso i mleko obolelih životinja ostaju bezbedni za potrošnju. Međutim, bolest značajno utiče na stočarsku proizvodnju zbog neophodnosti da se usmrti veliki broj životinja da bi se kontrolisalo njeno širenje.

Kod zaraženih životinja javljaju se groznica, rane i lezije, otežano disanje i dijareja. Inače, ova bolest prvi put je prijavljena u Obali Slonovače 1942. godine i od tada se proširila širom sveta. Za razliku od afričke kuge svinja, kozja nije opasna i ne može da se prenese sa zaražene životinje na čoveka.

Kojim merama se sprečava pojava afričke kuga svinja?


Svetska organizacija za zdravlje životinja sa sedištem u Parizu karakteriše PPR kao „tešku stopu morbiditeta i mortaliteta“ i izaziva visok ekonomski uticaj u regionima kao što su Afrika, Bliski istok i Azija, gde su koze i ovce vitalni izvori hrane.

Kozja kuga

Šta kaže EU?

„Komisija pomno prati obe zemlje i uspostavlja neophodne mere na nivou EU“, rekao je zvaničnik Komisije.


Izvršna vlast EU usvojila je hitne procedure za Grčku i Rumuniju 19. odnosno 26. jula, nakon glasanja u svom stalnom komitetu za lanac ishrane i zdravlje životinja.

Ove procedure imaju za cilj da ograniče kretanje osetljive robe kako bi se osiguralo da se bezbedna trgovina može nastaviti uz obezbeđivanje bezbednosti i održavanja sanitarnih standarda EU.


„U ovoj fazi, dalja pitanja bi trebalo da budu upućena grčkim i rumunskim nadležnim organima“, rekao je zvaničnik Komisije.

Agencija za bezbednost hrane EU (EFSA), priznala je kritičnu situaciju u obe zemlje, ali još nije dobila zahteve za naučnu podršku u ovoj oblasti.

„Spremni smo da pomognemo našim naučnim savetima ako to bude potrebno“, rekao je zvaničnik EFSA.

Mere preventive

U mišljenju iz 2021. godine, EFSA je navela mere kontrole za PPR u skladu sa Zakonom o zdravlju životinja, naglašavajući važnost hitnog karantina zahvaćenih stada, ograničenja kretanja životinja unutar i između farmi, i intenzivnog nadzora kroz klinička i laboratorijska ispitivanja.

Oko zaraženih područja treba uspostaviti nadzorne zone kako bi se pratilo i kontrolisalo širenje bolesti. Da bi se smanjila kontaminacija životne sredine, zaražene životinje treba humano uništiti, a njihove leševe bezbedno ukloniti.

Masovna vakcinacija osetljivih populacija životinja je takođe ključna za stvaranje imuniteta stada i sprečavanje daljih epidemija.

Istovremeno, na farmama treba uvesti stroge mere biobezbednosti na farmama kao što su dezinfekcija opreme i vozila, kontrola kretanja ljudi i obezbeđenje higijene radnika na farmama.

Prema nadležnim organima EU, ove mere, kada se sprovode rigorozno, mogu značajno kontrolisati i na kraju iskoreniti kugu koza, štiteći zdravlje životinja i sredstva za život zavisne od malih preživara.

Trenutno je preko 70 zemalja prijavilo slučajeve PPR-a unutar svojih granica, a mnogo više njih je u opasnosti.

Izvor: Euronews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica