Dok jedni kukaju, OVIM poljoprivrednicima vrućine idu u prilog!

Dok jedni kukaju, OVIM poljoprivrednicima vrućine idu u prilog!

U ruci Rastislava Pucovskog su zrna soje, smežurana i veličine zrna bibera. Na njegovom poljoprivrednom zemljištu, suša je pretvorila zemlju u prah. Rastislav je samo jedan od poljoprivrednika koji su na teškoj muci usled nezapamćenih vrelih talasa i suše, koja se itekako negativno odrazila na poljoprivrednu proizvodnju.

Suša

Vreme je žetve, mesec dana pre roka. Počela je žetva kukuruza, a stanje se najbolje može opisati kao katastrofalno. Od 6. juna, kada je palo oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, kiše više nije bilo, a temperatura je išla i do skoro 40 stepeni. Prinosi kukuruza su smanjeni za otprilike 30%.

Srbija je, kao i veći deo Balkana, doživela najtoplije leto u istoriji. Oblast gde živi Pucovski imala je kratak pljusak prvi put u poslednjih 40 dana – ali to nije donelo olakšanje. Okolne njive su ostale isušene, usevi kukuruza i soje su uvenuli.

Poljoprivrednici su posvedočili da osim pomenutih useva, toplota preti i suncokretu i različitom povrću. Pored suše, toplota je takođe opteretila krhku elektroenergetsku mrežu u regionu i smanjila ključne rezerve vode.

Kako se uslovi menjaju, analitičari očekuju gubitak prihoda od poljoprivrede od preko 500 miliona dolara zbog suše. To je izazvalo zabrinutost u vezi sa klimatskim promenama, s obzirom da se u zemlji viđaju tek sporadične padavine i visoke temperature koje doživljava veći deo južne Evrope.

Retki pobednici ovoga? Balkanski vinogradari. Kažu da je toplo vreme povećalo sadržaj šećera u njihovom grožđu. A oni beru grožđe ranije u godini nego što iko pamti..

Vodič za POČETNIKE: Koji su potrebni uslovi za podizanje VINOGRADA?

Toliko je dobro, da će vina iz godine 2024. biti itekako na ceni. Ovogodišnji prinos će oboriti sve rekorde i po količini i po kvalitetu. Vremenski uslovi su bili dobri. Vinogradi više vole suvo, toplo vreme nego mnogo vode. Međutim, ipak ne vole previše suvo.


U kakvom stanju je vaša vinova loza?

Izvor: Reuters

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica