Dogovor PAO: 100.000 dinara za junice, plus uvećan REGRES!

Dogovor PAO: 100.000 dinara za junice, plus uvećan REGRES!

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo je Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede između resornog ministarstva i nekoliko udruženja proizvođača mleka i odgajivača goveda. Mere treba da podstaknu domaći uzgoj i da unaprede mlečno govedarstvo u Srbiji.

Subvencija za junice

Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, koje je jedan od potpisnika ovog Sporazuma, smatra da će finansijskim delom dogovora biti unapređeno mlečno govedarstvo u Srbiji, ali i podstaknut domaći odgoj.

On je naglasio da su od Ministarstva poljoprivrede dobili meru od 100.000 dinara za junice koje su se prvi put otelile, a za koje su ove godine podneti zahtevi na Javnom pozivu za podsticaje za kvalitetne priplodne krave i da će se sa ovom merom nastavi i u narednom periodu.

,,Tih 100.000 dinara će biti isplaćeno do kraja godine, posle izglasavanja rebalansa budžeta. Takođe, ova mera će se zadržati i u sledećem periodu, odnosno narednoj godini. Od početka sledeće godine regres za krave iznosiće 55.000, što je uvećanje za 15.000 dinara u odnosu na ovu godinu.

Novina na kojoj smo insistirali je da se livade i pašnjaci, koji nisu bili do sada obuhvaćeni merama subvencija po hektaru, sada obuhvate, tako da će vlasnici tih parcela, koji imaju stokrekao je Vasić.

Kao najvažniji deo sporazuma potpisanog sa predstavnicima ,,Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga”, ,,Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije” Bresnica i ,,Udruženja odgajivača goveda rase Limuzin Srbije” Subotica, rekao je Vasić jeste to što će oni ubuduće učestvovati u dogovoru sa nadležnim ministarstvo oko najvažnijih pitanja koja se tiču poljoprivrede.

,,I ono što je možda najbitnije je što smo kroz sporazum ugrađeni, tako da ćemo ubuduće i mi biti pitani kada se budu donosili pravilnici i uredbe, što je možda i najveći dobitak u celom ovom sporazumu jer se ništa neće se raditi bez nas. Time će se sprečiti situacije koje smo već imali, na primer da neko predloži ukidanje premije, a da mi nismo konsultovani”, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima sada je šansa da svako pametno ulaže novac u svoju genetiku, povećanje stada, opremanje farmi.


,,Za sledeću godinu imaćemo meru, a to je obećao predsednik, da se nešto učini na polju poboljšanja izgradnje i opremanja farmi, što se mora uskladi sa IPARD -om i da se deo koji je kod IPARD-a limitiran na 29 grla, programom države poveća”, zaključio je Vasić.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica