Možete unaprediti svoju baštu sa cvećem i povrćem i uštedeti novac ako znate kako se pravilno radi rasklijavanje semena. Uz odgovarajuću količinu toplote i vlage, rasklijavanje semena u zatvorenom prostoru je jednostavno. Kada ugledate prve izdanke, obezbedite im dovoljno svetlosti i toplo mesto za nesmetan rast. Ubrzo ćete imati zdrave biljke spremne za presađivanje u baštu ili saksije. U nastavku saznajte sve što treba da znate o klijanju semena u zatvorenom prostoru.
Šta je rasklijavanje?
Klijanje semena započinje kada upijena vlaga aktivira metaboličke procese u semenu, omogućavajući razvoj biljke. Da bi uspavano seme proklijalo, potrebni su mu voda, kiseonik i odgovarajuća temperatura. Ovi uslovi omogućavaju otvaranje omotača semena i izrastanje prvog korena.
Možda vas zanima
Kako da pravilno rasadite REN
03/02/2025
Kada se koren učvrsti, iz semena niče izdanak sa stabljikom i listovima, koji će za dalji rast i razvoj zahtevati sunčevu svetlost.
Kako se pravilno čuva SEME povrća!
Rasklijavanje semena u ubrusu
Biće vam potrebni papirni ubrus, voda, plastična kesa ili zatvorena posuda, trajni marker i, naravno, seme.
- Navlažite papirni ubrus – Nakvasite ga vodom, zatim ga lagano iscedite kako biste uklonili višak vlage, pa ga raširite na ravnu površinu.
- Postavite seme – Poređajte nekoliko semenki u uredne redove na jednu polovinu ubrusa, a zatim drugu polovinu preklopite preko njih.
- Stavite ubrus u plastičnu kesu – Pažljivo ga smestite u kesu i zatvorite je kako biste sprečili isušivanje.
- Označite kesu – Na njoj zabeležite naziv biljke i datum postavljanja semena.
- Držite kesu na toplom mestu – Postavite je na mesto sa stalnom temperaturom od oko 21°C kako bi se obezbedili optimalni uslovi za klijanje.
- Redovno proveravajte seme – Nakon tri do četiri dana pogledajte da li seme ima dovoljno vlage. Većina semenki povrća i cveća klija u roku od sedam do deset dana. Ako ste kupili seme, na pakovanju je obično naznačeno koliko vremena mu je potrebno da proklija.
Rasklijavanje semena u zemljištu
Iako je metoda klijanja semena pomoću papirnog ubrusa zanimljiva i jednostavna, ona nije idealna za uzgoj jakih sadnica. Ako seme predugo ostane u papirnom ubrusu, njegovi sitni korenčići mogu izrasti u vlakna papira, što otežava presađivanje i može usporiti ili čak sprečiti razvoj zdrave biljke.
Najefikasniji način za brzo klijanje semena u zemljištu jeste obezbeđivanje dobrog kontakta sa kvalitetnom mešavinom za setvu, dovoljna vlažnost i optimalna toplota. Korišćenje toplotnih prostirki postavljenih ispod posuda sa semenom može značajno ubrzati proces klijanja i podstaći snažan rast mladih biljaka.
- Pripremite supstrat i posudu za setvu – Izaberite kvalitetnu komercijalnu mešavinu za klijanje semena i dobro je navlažite. Napunite posudu gotovo do vrha, ostavljajući oko 2 cm slobodnog prostora. Supstrat treba da bude ravan i čvrst, bez vazdušnih džepova.
- Posejte seme – Ako koristite posudu sa pojedinačnim ćelijama ili male kontejnere, u svaku stavite dva do tri semena. Ako sejete u veću posudu, rasporedite seme ravnomerno u redove, na razmak od oko 5 cm.
- Označite seme – Ovo je posebno važno ako sejete različite vrste biljaka u istu posudu ili leju.
- Lagano prekrijte seme – Pokrijte seme slojem suvog vermikulita ili supstrata u visini koja je dvostruka u odnosu na prečnik semena. Veoma sitna semena obično se ne prekrivaju. Lagano utisnite supstrat.
- Navlažite površinu – Upotrebite prskalicu ili bočicu sa raspršivačem da nežno navlažite površinu zemlje.
- Zadržite vlagu – Pokrijte posudu poklopcem, plastičnom folijom ili kesom kako biste napravili mini staklenik. Ovo smanjuje potrebu za dodatnim zalivanjem dok seme ne proklija.
- Održavajte toplinu – Postavite pokrivenu posudu na toplo mesto (18–24°C) ili koristite grejnu podlogu za seme kako biste ubrzali klijanje.
- Pratite pojavu sadnica – Čim primetite prve izdanke, uklonite poklopac ili foliju i postavite posudu na osvetljeno mesto, poput prozora okrenutog ka jugu. Ako nema dovoljno prirodne svetlosti, koristite veštačko osvetljenje.
- Održavajte optimalan nivo vlage – Dozvolite da se supstrat blago osuši između zalivanja, ali ne dozvolite da se sadnice osuše. Izbegavajte prekomerno zalivanje i ne dozvolite da voda stoji u posudi, jer to može izazvati truljenje sadnica.
- Proredite sadnice – Ako je svako seme proklijalo i biljke su previše gusto raspoređene, koristite baštenske makaze da pažljivo odstranite višak sadnica u nivou zemlje. Kada se na stabljici pojave tri para listova, većina sadnica treba da se presadi u pojedinačne ili veće posude.
Semena koja možete rasklijavati unutra
Povrće i začinsko bilje:
Paradajz, paprike, patlidžan, brokoli, kupus, prokelj, karfiol, zelena salata, bamija, rotkva, bosiljak, nana, slatki krompir.
Saveti za početnike: Koliko semena je dovoljno po rupi ili saksiji
Seme koje ne bi trebalo rasklijavati u zatvorenom prostoru
Povrće:
Neke biljke brzo se razvijaju i ne zahtevaju setvu u zatvorenom prostoru. Pasulj, kukuruz, grašak, spanać, zelena salata, kelj, bundeve, dinje i tikvice mogu se direktno sejati u bašti ili otvorenim kontejnerima.
Korenski usevi ne podnose dobro presađivanje iz posuda za rasad. Zato šargarepu, rotkvice, kelerabu, cveklu i repu treba sejati direktno na stalno mesto. Semenski krompir takođe se sadi direktno u baštu ili saksije.
Cveće:
Nasturtijum (Tropaeolum majus) i suncokret (Helianthus annuus) ne podnose dobro presađivanje iz posuda za setvu. Ako ih ipak klijate u zatvorenom prostoru, najbolje ih je sejati u biorazgradive saksije, koje se mogu direktno zasaditi u baštensko zemljište bez ometanja korena.
Dodatni saveti
Ako ponovo koristite kontejnere za klijanje semena, važno je da ih prethodno očistite i sterilišete. Operite ih toplom vodom i sapunom, a zatim ih potopite u rastvor od jednog dela hlora i deset delova vode. Ostavite ih da se potpuno osuše na vazduhu pre nego što dodate supstrat za setvu.
Nemojte koristiti baštensku zemlju za klijanje semena, jer je preteška i može otežati razvitak korena i izbijanje mladih izdanaka. Umesto toga, koristite laganu i prozračnu mešavinu specijalno namenjenu za setvu.
Izvor: The Spruce
Komentari