Branislav Jovanović, zajedno sa porodicom, bavi se proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda – od kojih se posebno izdvaja sremski kulen.
„Sremski kulen je specifikum našeg kraja i “But and co” je prva mala porodična kompanija koja ima sertifikat, to je dodatna garancija da je proizvod napravljen u skladu sa elaboratom, da sadrži 90 posto mesa buta i 10 posto čvrstog masnog tkiva, sve sirovine koje ulaze u sastav kulena su isključivo iz Srema“, rekao je Agromediju Branislav Jovanović.
Možda vas zanima
Njegova porodica sremski kulen pravi u zatvorenom ciklusu proizvodenje.
„Posedujemo oko stotinjak jutara zemlje i još toliko u zakupu, proizvodimo 95 odsto hrane za naše životinje. Farma je kapaciteta od 1500-1800 tovljenika na godišnjem nivou, meso tih životinja koristimo u preradi, tako da u potpunosti možemo da garantujemo za kvalitet sirovine“, kaže Jovanović.
Najviše vrhunskog kulena proizvedenog na ovaj način iz Srema odlazi u Beograd.
„Preko 80 odsto tržišta je Beograd, naši kupci su ljudi kojima je bitno šta jedu, da su to tradicionalni proizvodi napravljeni bez emulgatora, to su ljudi koji vode računa o ishrani“, objašnjava Branislav.
U prodaji se mogu naći i proizvodi označeni kao sremski kulen, a ipak da ne dolaze sa ovog područja.
Sremski kulen – pikantni delikates sa dugom tradicijom
„Zaštita geo porekla znači mnogo više kupcima nego proizvođačima, to je garancija kupcu da dobija baš ono što piše na deklaraciji. Problemi sa kojima se mi susrećemo su ilegalni proizvođači, koji rade više tona na godišnjem nivou, a nema ih na mapi za inspekcijske organe“, požalio se na nelojalnu konkurenciju Branislav.
Ukoliko vam se jede pravi sremski kulen, budite obazrivi, ukoliko na etiketi ne stoji oznaka da je zaštićeno geografsko poreklo proizvoda, verovatno je reč o kulenu iz nekog drugog kraja, pa i drugačijeg ukusa i kvaliteta.
Sagovornik:
Branislav Jovanović, But and co
Komentari