Zbog sve veće prenaseljenosti gradova prostor u njima postaje vrlo ograničen. Bavljenje hortikulturom u velikim urbanim centrima, poput Beograda, Niša ili Novog Sada zahteva kreativnost kako bi se uzgajale jestive biljke, pa osim javnih površina i terasa, ljudi sve više koriste krovove zgrada.
Američka organizacija za hranu i poljoprivredu nedavno je utvrdila da 800 miliona ljudi uzgaja voće i povrće u gradskom okruženju. Taj entuzijazam za proizvodnjom jestivih biljaka u gradovima proizilazi iz potrebe da se ponovo uspostavi kontakt s prirodom i ponovo otkrije suština ishrane, kao i potreba za sigurnošću u ono što se konzumira. Takođe, promocija lokalne i organske proizvodnje dovela je do razvoja urbanog baštovanstva kao prakse koja pruža rešenje za neke probleme s hranom.
Možda vas zanima
Uzgoj u kontejnerima ili saksijama
Kada je reč o korišćenju ravnog krova na zgradi za potrebe uzgoja biljaka, jedino je potrebno dogovoriti se sa komšijama, a ostalo je stvar želje i izbora šta će se posaditi. Ipak, uzgoj biljaka na krovu zgrade je samo po sebi specifično, pa treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Mnogo jednostavnije i ekonomičnije je gajiti voće i povrće u kontejnerima ili većim saksijama nego krov prekrivati zemljom ili takozvanim “uzdignutim krevetima” koji su dosta teški. Važno je odabrati lagane kontejnere koji se lako prenose, kao što su kontejneri od tkanine. To će da vam olakša manipulaciju sa njima, a smanjiće i ukupnu težinu koju će krovna konstrukcija morati da podnese.
URBANO BAŠTOVANSTVO: Kako gajiti ORIGANO u saksiji?
Takođe, vrlo je važno izbegavati direktan kontakt između kontejnera i vodootporne membrane na krovu kako bi se sprečilo njeno oštećenje. Kontejneri ili veće saksije mogu da se smeste na podloge, poput debelih komada geotekstila, gumenih ploča ili drvenih paleta.
Za uzgoj jestivih biljaka na krovu važno je da se koristi hranljiva i lagana zemlja koja ima dobru sposobnost primanja dodatnih hranljivih sastojaka i drenaže viška vode. Zemlja sastavljena od komposta, treseta i perlita može biti dobar izbor.
Prilikom sadnje ne treba zaboraviti da se najzahtevnijim biljkama, poput patlidžana, krastavca i paradajza doda dodatna prihrana prirodnog đubriva sa sporim oslobađanjem, koje je bogato azotom i kalijumom (oko 100 ml po biljci).
Takođe, povrće je potrebno postaviti na sunčani deo krova, jer je većini ovih biljaka potrebno najmanje 6 sati sunca za pravilan rast i razvoj. Obzirom da je toplota uglavnom veća na krovovima, to uveliko pospešuje rast i produktivnost zahtevnog povrća, kao što su patlidžan, paprika i paradajz.
Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju na krovu su jaki vetrovi. Zato je važno saznati odakle vetar najčešće duva i napraviti neku vrstu zaklona, kako vetar ne bi porušio saksije ili polomio biljke.
Koje jestive biljke mogu da se gaje u kontejnerima
Većina jestivih biljaka može da se uzgaja u kontejnerima na krovu, bilo da se radi o voćnom grmlju, povrću ili začinskim i lekovitim biljkama.
Najlakše može da se uzgaja lisnato povrće kao što su blitva, spanać, zelena salata, radič… Zatim, mogu da se gaje grmaste puzavice kao što su pasulj ili grašak, jer oni daju bogat rod kada se gaje u kontejnerima. Naravno, neophodno je obezbedite podršku za koju će biljke moći da se drže.
Ukoliko želite da uzgajate paradajz u kontejnerima na krovu, preporuka je da se odaberu kompaktne, žbunaste vrste koje ne idu puno u visinu.
Šargarepa i krompir mogu biti dobar izbor za kontejnere, stim da oboje treba da se posade u dublje kontejnere, a krompir mora da ima najmanje 45 cm dubine.
Od začinskog bilja možete gotovo sve da posadite. Vlašac, nana, origano, peršun, kim i timijan spadaju u najlakše začinske vrste za uzgoj. Bosiljak zahteva malo više nege, a što se tiče korijandera, njemu ne odgovara puno uzgoj na krovu. Naime, ako je izložen jakoj svetlosti i zemlja se povremeno osuši brzo će preći u fazu proizvodnje semena.
Na kraju, tu su i voćne vrste, kao što su jagode, maline, kupine… One daju obilan rod i mogu nekoliko godina da prežive u kontejnerima, čak i ako se ostave na krovu i zimi.
Izvor: Pthome and garden
Komentari