Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voća jer obiluju zdravim fitonutritijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilan i nesmetan rad našeg organizma. Smokva kao lek se koristila vekovima, i naši preci su bili upoznati sa lekovitim svojstvima smokve, mnogo pre nastanka moderne medicine i određenih lekova. Naši preci su jeli i uzgajali smokvu pre ječma, pšenice i određenih mahunarki.
Smokve se mogu konzumirati sveže ili sušene, a 100 g ove voćke sadrži samo 74 kalorije. U svežim smokvama se nalaze karoteni, tanini, lutein, klorogenska kiselina i vitamini A, E i K koji nas štite od starosti, malignih oboljenja i srčanih bolesti. Klorogenska kiselina koje ima obilato u smokvama drži nivo šećera u krvi pod kontrolom.
Možda vas zanima
Suve smokve zadržavaju preradom visok udeo minerala, antioksidanata i vitamina, ali imaju mnogo više kalorija od svežih smokava.
Najvažniji vitamin koji poseduje ova voćka je svakako vitamin B, ali ako ste na nekom dijetetskom režimu ishrane nije preporučljivo jesti suve smokve zbog količine kalorija.
Vitamini koje poseduje smokva zaduženi su za metabolizam ugljikohidrata, masnoća i belančevina, dok pomenuti vitamin B ima svojstva koja su značajna za moždane funkcije.
Pored kalcijuma i kalijuma, smokva je bogata mineralima poput selena, bakra i gvožđa.
Gvožđe i bakar su zaslužni za pravljenje crvenih krvnih zrnaca i na taj način smokva reguliše krvni pritisak i sam srčani ritam. U redovima koji slede možete pročitati šta sve smokva leči i za šta je sve ova slatka voćka dobra.
Evo zašto bi trebalo više da jedete crnu ribizlu
Smokva kao lek u alternativnoj medicini
Smanjuje nivo holesterola u krvi
Zahvaljujući pektinu koji se nalazi u velikoj količini u svežim smokvama, ovo voće snižava nivo holesterola u krvi. Pektini se lako provlače kroz probavni trakt i imaju svojstva topivog prirodnog vlakna koje uklanja sav višak holesterola u organizmu i odvlači ga u sistem za izlučivanje.
Pektin iz sveže smokve takođe je zaslužan za stimulaciju crevnog sistema, što znači da ako imate nepokretljiva, tkz. ‚‚lenja‚‚ creva dovoljna je redovna konzumacija ove voćke radi poboljšanja crevnog trakta.
Smokve su bogate vlaknima, pa po potrebi mogu imati i laksativno delovanje na naš organizam, što znači da su odlična prevencija kod svih abdominalnih bolesti i raka debelog creva.
Suva smokva u borbi protiv bolesti srca
Svako ko konzumira suve smokve koje su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama smanjuje šanse da oboli od neke bolesti srčanog mišića. Suve smokve smanjuju broj triglicerida u krvi i na taj način čuvaju srce.
Smokva u prevenciji raka dojke kod žena
Smokva je bogata vlaknima za koja su istraživanja pokazala da su zaslužna za smanjenje pojave raka dojke kod žena. Naime, kod žena, nakon menopauze dolazi do hormonskog disbalansa koji konzumacija smokvi može regulisati.
Hormonski disbalans utiče na imunološki sistem i sprečava antioksidanse da se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu koji su glavni okidač za razvoj maligniteta i raka ćelije.
Kontrola dijabetesa
Za pravilan rad organizma i kontrolu dijabetesa mnogi lekari preporučuju konzumaciju smokvi jer sadrže u sebi visok nivo vlakana. Listovi smokve su bogati kalijumom za koji se zna da reguliše nivo šećera u krvi koje telo apsorbuje nakon jela, i zato se upravo oni preporučuju dijabetičarima koji moraju koristiti injekcije insulina.
Ako redovno jedete smokve i unosite velike količine kalijuma u organizam Vaš šećer u krvi i njegov pad biće u ravnoteži.
Malo poznato bobičasto voće koje pokazuje otpornost na bolesti i ima visoku cenu u inostranstvu
Smokva za sprečavanje povišenog krvnog pritiska
Kombinacija namirnica koje imaju visok nivo natrijuma i nizak nivo kalijuma dovode do povišenog krvnog pritiska odnosno do hipertenzije. Smokve u svom sastavu imaju obrnut nivo nutritijenata, što znači da imaju mnogo kalijuma, malo soli odnosno natrijuma i samim tim su savršene kod regulisanja povišenog krvnog pritiska.
Lečenje bronhitisa
Ako bolujete od astme ili imate bronhitis obavezno isprobajte čaj od lista smokve. Listovi smokve su bogati vlaknima i idealna su čajna baza za respiratorna oboljenja tokom zime.
Redovna upotreba ovog čaja smanjiće simptome astme i pomoći kod lakšeg disanja. Smokva ima visok sadržaj sluzi koji je dobar u zaštiti grla kod upalnog procesa, i ublažava bol i stres na glasnim žicama koji je uobičajen kod bronhitisa.
Smokva kao lek ojačava kosti
Smokve su bogate kalcijumom, nutritijentom koji je zaslužan za jake kosti i dobar je u prevenciji osteoporoze. Takođe, ova slatka voćka ima u sebi obilje fosfora koji podstiče koštanu obnovu kod degradacije kostiju.
Bilo da je jedete redovno tokom godine, ili samo u sezoni kada su plodovi smokve najslađi nesporno je da je smokva veoma lekovita voćka i može pomoći u prevenciji mnogih bolesti.
c
Komentari