Malčiranje – prednosti i mane koje MORATE znati!

Malčiranje – prednosti i mane koje MORATE znati!

Malčiranje može biti sjajna opcija za vašu baštu. Pokrivanje zemlje pokrivačem od malča jedan je od najlakših i najbržih načina da zaštitite i obogatite lepotu i zdravlje vaših biljaka, kao i celokupnog pejzaža. Mađutim, malčiranje sa sobom nosi i potencijalne probleme koje treba razmotriti.

Malčiranje

Mnogo toga treba razmotriti pre nego što dodate malč u vašu baštu. Malč je sloj materijala koji pokriva tlo, i može biti i koristan ali i potencijalno štetan za vaše biljke. Može podstaći zadržavanje vode, ali takođe može privući neželjene štetočine. Pre nego što se odlučite za malč, evo nekoliko prednosti i nedostataka malčiranja vaše bašte.

Tipovi malča

Malč se generalno može kategorisati u dve vrste: organski i neorganski. Opcije organskog malča uključuju prirodne materijale, kao što su lišće, slama, kora drveta i kompost. On se razgrađuje tokom vremena i obogaćuje zemljište.

Neorganski malč, sa druge strane, podrazumeva materijale poput plastike, šljunka, gume, staklena vlakna ili tekstil. Iako ne doprinosi poboljšanju kvaliteta zemljišta, neorganski malč je dugotrajan i efikasan u suzbijanju korova.

Svaka vrsta nudi jedinstvene prednosti – kora drveta je za izdržljivost, slama i kompost za obogaćivanje zemljišta.

Različiti malčevi najbolje rade u određenim klimatskim uslovima. Organski malčevi dobro rade u umerenim regionima jer pružaju izolaciju i podstiču zadržavanje vlage. Nasuprot tome, neorganski malčevi poput kamena i šljunka su bolji za topliju klimu jer odražavaju toplotu i smanjuju isparavanje.

Dakle, pre nego što se odlučite za malč na osnovu izgleda, takođe razmotrite klimu i njen uticaj na vašu baštu.

Evo od čega sve možete da napravite malč


Malčiranje – prednosti

Malč može biti sjajno rešenje za baštu ili travnjak sa manjim zahtevima za održavanjem, koje poboljšava zdravlje biljaka i ukupnu estetiku. Ovo su neke od glavnih prednosti malča…

Zadržavanje vlage u zemljištu

Malč podstiče zadržavanje vlage u zemljištu, tako da yalivanje ne mora da se radi često. Zadržavanje vlage pomaže biljkama da prežive duže periode suše. Malč takođe može biti koristan u slučajevima kada postoje ograničenja za zalivanje u okolini.


Suzbijanje korova

Ne samo da malč zadržava vodu, već i sprečava neželjeni korov. Dakle, da biste smanjili vreme koje trošite na čupanje korova ili prskanje herbicidima, položite malč.


Malčiranje

Regulacija temperature tla

Ova stavka može biti od koristi za baštu tokom cele godine, a ne samo u toplijim mesecima. Malč reguliše temperaturu zemljišta, održavajući ga hladnijim leti i toplijim zimi. Malč zatamnjuje tlo, sprečavajući ga da se previše zagreje od sunca tokom leta. Uz to, deluje kao izolacioni pokrivač tokom hladnijih perioda, dajući korenju stabilno okruženje u tlu.

Dodavanje hranljivih materija

Postoji mnogo različitih vrsta malča, uključujući organski malč koji se na kraju može pretvoriti u nutritivnu korist za vašu baštu. Tokom vremena, organski malčevi se razlažu i obogaćuju tlo. Ovo razlaganje zemljištu dodaje organsku materiju, što doprinosi dugoročnom zdravlju vaših biljaka.

Estetski momenat

Malč može uticati ne samo na to kako vaše biljke rastu, već i na izgled bašte. Malč čini da vaša bašta blista u estetskom smislu. Daje utisak uredne, dobro održavane bašte, a poseban efekat možete postići malčom u različitim bojama.

Kako se pravilno malčiraju biljke? – Najvažniji koraci!

Malčiranje – nedostaci

Postoje i neki potencijalni problemi koji dolaze sa dodavanjem malča u vašu baštu ili travnjak. Evo nekih nedostataka koje treba uzeti u obzir…

Gušeje korena biljke

Pazite da ne nanesete previše malča, jer može ugušiti koren biljke. Previše debeo sloj može lišiti korenje neophodnog kiseonika koji mu je potreban za napredovanje. Da biste izbegli prekid dovoda vazduha, dodajte najviše 5-7 cm malča i nemojte ga previše sabijati.

Privlačenje štetočina

Malč može stvoriti podsticajno okruženje za biljke, ali takođe može pozvati i neželjene goste u bašti. Pruža odlično i vlažno stanište za štetočine i bolesti. Kao savršeno sklonište, malč može privući štetočine poput buba, mrava i termita, koji mogu izazvati probleme.

Srećom, ne privlači svaki malč ove štetočine. Na tržištu postoje i vrste koje odbijaju štetočine.

Malčiranje

Utiče na apsorpciju vode

Malč može da zadrži vlagu, ali previše malča može sprečiti vodu da dođe do korena. Vremenom, malč može formirati koru, koja ne dozvoljava zemlji da upije vodu. Zbog toga, malčiranje može zahtevati povremenu pažnju kako bi se osiguralo zdravlje bašte.

Povećava temperaturu tla

Kada je u pitanju regulisanje temperature, određene vrste malča rade bolje od drugih. Neorganski malčevi, iako dugotrajni, mogu povećati temperaturu tla i napraviti biljkama problem tokom vrućeg vremena.

Potrudite se da zalivate i rashlađujete svoju baštu kada su visoke temperature. Malč se može spontano i zapaliti.

Izvor: Real Simple

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica