Početak proleća vreme je kada baštovani vade iz ostava sačuvane kesice semena i započinju sadnju prvih kultura u svojim vrtovima. Među viškovima sadnog materijala, preostalog od nekih ranijih sadnji, može biti semena starog i više godina. Dilema pred kojom se baštovan može naći je, da li kesica semena može da se iskoristi nakon dužeg perioda stajanja i kakvu bi klijavost takvo seme imalo?
Oko odgovora na ovo pitanje ne postoji konsenzus, budući da isti zavisi od brojnih parametara, poput onih u kakvom okruženju je seme čuvano, kakav je genetski potencijal biljke sa koje seme uzeto, kao i od stanja samog semena.
Možda vas zanima
Seme ima svoj vek trajanja, različit ako je prirodno i ako je tretirano ali se njegova plodnost, generalno ograničava na vremenski period od 1-2 godine. U idealnim uslovima čuvanja, seme svoja svojstva može zadržati i duže.
Koji su to idealni uslovi?
Frižideri sa mogućnošću kontrole vlažnosti u kojima bi seme bilo na suvom, hladnom i mračnom mestu predstavljali bi nešto najpribližnije pojmu idealnih uslova za čuvanje semena. Ono bi u ovakvim uslovima moglo da ostane plodno i nakon 10 godina stajanja.
Ipak, realnost je da se kesice sa semenom najčešće čuvaju u kućnim uslovima u kojima temperatura varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Ukoliko se sadni materijal skladišti na mračnom mestu, u zatvorenoj posudi bez dotoka vazduha, na temperaturi koja ne prelazi 5 stepeni i gde je vlažnost ispod 10 %, njegov vek trajanja će sasvim sigurno biti duži. Sa druge strane, ako je seme izloženo uslovima koji odudaraju od propisanih, neizbežno će pretrpeti pad kvaliteta. Iako možda neće izgubiti sva svojstva odmah, njegova klijavost će oslabiti da bi se na kraju potpuno izgubila.
Provera klijavosti semena pre planirane sadnje je, stoga, više nego preporučljiva. Ukoliko je ona niža od 50%, potrebno je nabaviti novo seme.
Najbrži način da proverite klijavost je da neku količinu potopite u slab rastvor kalijumpermanganata. Klijavo seme će potonuti na dno, a ona koja su lošija isplivaće na površinu.
Fenomen bujnosti semena
Prema jednoj definiciji, bujnost semena je: „njegova mogućnost da proizvede uobičajene izdanke u uslovima koji su ispod optimalnih ili u uslovima jednako nepovoljnim onima koji postoje u polju.“ Drugim rečima, to je sposobnost biljke da opstane čak i kada joj mnogi činioci iz spoljašnjeg okruženja nisu naklonjeni.
I dok test klijavosti može ukazati na sposobnost razvoja jedne biljke, istovremeno, ovaj test ne govori mnogo o njenoj snazi, te tako ostaje nepoznanica kakav bi korenov sistem biljka mogla da razvije, koliko bi zdrava i homogena mogla da bude, a pogotovu kakve bi cvetove i plodove, eventualno, mogla da proizvede.
Izdanci semena ograničene snage, najčešće nemaju kotiledon, izgledaju suvonjavo i zakržljalo ili se naprosto sporije razvijaju od izdanaka koji rastu iz zdravijeg semena. Takođe, sposobnost za klijanje nije jednaka sposobnosti nekog semena za dalje bujanje.
Koliko seme traje?
U nastavku, prikazana je tabela sa prosečnim životnim vekom semena različitih vrsta biljaka koju treba najpre posmatrati kao vodič, jer dugovečnost nekog sadnog materijala na kraju, ipak zavisi koliko od datuma utisnutog na kesici proizvoda toliko i od načina njegovog čuvanja, počev od momenta kupovine pa do sadnje.
POVRĆE | TRAJANJE |
Špargla | 3 godine |
Pasulj | 3 godine |
Repa | 3 godine |
Brokoli | 3 godine |
Kupus | 4 godine |
Šargarepa | 3 godine |
Celer | 3 godine |
Cikorija | 4 godine |
Kukuruz šećerac | 2 godine |
Krastavac | 5 godina |
Patlidžan | 4 godine |
Kelj | 4 godine |
Zelena salata | 3 godine |
Luk | 1 godina |
Šargarepa | 1 godina |
Grašak | 3 godine |
Paprika | 2 godine |
Tikvice | 4 godine |
Paradajz | 5 godina |
Lubenica | 4 godine |
Seme začinskog bilja za razliku od povrća može da traje duže, što opet naravno zavisi od vrste do vrste.
ZAČINSKO BILJE | TRAJANJE |
Bosiljak | 5 godina |
Vlašac | 2 godine |
Mirođija | 3 godine |
Origano | 4 godine |
Peršun | 2 godine |
Kadulja | 4 godine |
Jednogodišnje cveće | 1-3 godine |
Višegodišnje cveće | 2-4 godine |
Izvor: Gardenbetty
Komentari