Tajlandska tehnika rezbarenja voća i povrća veoma je popularna u svetu, a u poslednje vreme postaje sve popularnija i u našoj zemlji. O tome govore i remek dela našeg sagovornika, profesionalnog kuvara i samoukog karvnig majstora, Pavela Hrćana koji se ovom tehnikom bavi duži niz godina.
Za sada, u Srbiji postoji desetak ljudi koji se bave ovom tehnikom rezbarenja. Tehnika je nastala na Tajlandu pre oko 700 godina i duboko se ukorenila u njihovu tradiciju.
Možda vas zanima
Jedite bundevino seme! Evo ZAŠTO!
21/06/2023
Pavel svoje aranžmane pravi od lubenica, jabuka, krastavaca, tikvica i drugog voća i povrća.
„Želim da pokažem da se mogu od ovih prozvoda napraviti lepi aranžmani kao i da bude lepo viđeno kako se na drugi način može pripremati hrana, kao umetnička remek dela“, objašnjava Pavel i dodaje: „Moram reći, to mi je dar od Boga. Nisam učio nigde. Pošto sam kuvar, sam sebe sam nekako uvodio u sve teže i teže rezbarije“.
Njegovo umeće dokazuje i to što je 2013. godine imenovan za vicešampiona Srbije za svoje rezbarije.
„Meni je cilj kad vidim da ljudi stave osmeh na lice gledajući te moje rukotvorine“, zaključuje Pavel.
Danas se karving uči prvenstveno na Tajlandu i to od 11. godine u osnovnim specijalizovanim školama, pa sve do unirveziteta i fakulteta gde je Karving osnovni i glavni predmet. Na Tajlandu i u Kini ima sve više Akademija za karving art, dok se u Italiji, Rusiji, Švajcarskoj i SAD organizuju kursevi.
Sagovornik: Pavel Hrćan
Autor: Miljana Miletić
Komentari