Pri konzumiranju voća i povrća dešava se da plodove ne peremo dovoljno i ne skinemo ostatke pesticida, prljavštinu i vosak koji se nalazi na kori. Za efikasno pranje najbolje je koristiti rastvor sode bikarbone.
Sve štetne materije nakon pranja ostaju na kori ploda i tako ih unosimo u organizam. Naučnici sa Univerziteta u Masačusetsu uporedili su 3 načina pranja voća.
Možda vas zanima
Za pranje voća koristili su:
- čistu vodu
- sapun koji sadrži hlor
- mešavinu vode i sode bikarbone
Da li je zdravije pasterizovano ili sirovo mleko?
Najlošije rezultate dala je obična voda, na drugom mestu se nalazio sapun dok se najbolje pokazao rastvor sode bikarbone.
Pomenuti rastvor najbolje čisti plodove i ukljanja pesticide sa površine. Nakon pranja naučnici su merili sadržaj pesticida i ostalih toksičnih materija na kori plodova.
Kako napraviti rastvor i kako prati plodove?
Na jednu supenu kašike sode bikarbone dodaje se 1,5 litara vode. Dobro promešajte i dodajte željene proizvode u rastvor. Pustite da odstoji 12 minuta, isperite čistom vodom i učinite to neposredno pre upotrebe. Takođe preporučuje se i pranje proizvoda koji se ljušte. Prilikom ljuštenja pesticidi i prljavština ostaju na rukama, pa je zato najbolje da se ovakvi proizvodi ipak operu.
Kako da prepoznate koje je meso pokvareno
Komentari