Da li ste znali da jagoda, iako je sinonim za bobičasto voće, zapravo nije prava bobica? Da, dobro ste čuli! Iako je svi volimo zbog njenog sočnog ukusa i boje, botaničari je ne klasifikuju kao bobičasto. I dok jagoda nije u ovom ,,elitnom” društvu, BANANA jeste prava bobica!
Šta je bobica i koje voće je bobičasto?
Zašto je ovo tako zbunjujuće? Krenimo od početka. U botanici, pravi bobičasti plodovi imaju vrlo specifičnu strukturu: tri mesnata sloja (egzokarp, mezokarp i endokarp) i najmanje dva semena koja ostaju u mesnatom delu ploda. Na primer, spoljašnja kožica grožđa je egzokarp, njegova mesnata sredina je mezokarp, a unutrašnjost nalik želeu koja drži semenke čini endokarp.
Možda vas zanima
Ista slojevita struktura pojavljuje se i kod drugih bobica, uključujući bananu i lubenicu, iako su njihovi egzokarpi malo čvršći, imaju oblik kore, odnosno kore.
Bananu lako možete gajiti i u vašoj bašti – evo kako!
Osim toga, da bi voće bilo bobica, mora imati dve ili više semenki. Dakle, trešnja, koja ima samo jedno seme, nije bobičasto voće. Umesto toga, trešnje, kao i drugo mesnato voće sa tankom korom i centralnom košticom koja sadrži seme, naziva se koštunjavo.
Štaviše, da bi bili bobičasti, plodovi se moraju razviti iz jednog cveta koji ima jedan jajnik. Neke biljke, kao što je borovnica, imaju cvetove sa samo jednim jajnikom. Dakle, borovnica je prava bobica. Paradajz, paprika, brusnica, patlidžan i kivi takođe potiču od cveta sa jednim jajnikom. Druge biljke, kao što su jagoda i malina, imaju cvetove sa više od jednog jajnika.
Zvuči kao naučna fantastika, ali zapravo je ovo osnova klasifikacije. Dok grožđe, paradajz, pa čak i patlidžan, zadovoljavaju ove kriterijume, plodovi poput jagode, maline i kupine zapravo spadaju u drugu kategoriju — agregatno voće. Jagoda je takođe agregatno voće, ali umesto da ima više koštica, ima više semenki, malih žutih ovala na površini ploda, od kojih svaka sadrži seme.
Shodno tome, narandže su na primer podvrsta bobičastog voća koje se naziva hesperidijum. Kao i druge ,,bobice”, pomorandže imaju tri sloja, imaju dve ili više semenki i razvijaju se iz jednog cveta sa jednim jajnikom. Ali citrusi sadrže različite segmente, svojstvo koje razlikuje ovo voće od drugih bobica i koje im daje status podvrste.
Koje voće se najčešće zove bobičasto?
Hajde da pomenemo najpoznatije plodove koje obično nazivamo bobičastim. Tu su borovnice, poznate po svom visokom sadržaju vitamina C i antioksidanasa, maline koje su male, sočne i pune aromatičnih ukusa, te kupine koje osim što su bogate vlaknima, mogu biti sjajan sastojak za džemove, sokove ili vina. Tu je i grožđe, koje ne samo da je izvrstan izvor vitamina, već je i osnovni sastojak za vino i suvo grožđe.
Iako su mnogi plodovi koje obično nazivamo bobičastim zapravo nešto drugo, sve imaju jednu zajedničku stvar — ne samo da su ukusne i sočne, već su i izuzetno zdrave! Vitamin C, vlakna, antioksidansi i razni vitamini čine ih odličnim izborom za zdravu ishranu, dok će vas istovremeno rashladiti tokom letnjih meseci.
Iako se naučna klasifikacija može činiti zbunjujućom, zanimljivo je da priroda ima neverovatnu sposobnost da stvori voće na različite načine, zavisno od toga kako biljka želi da se njeno seme širi. Dakle, iako možda nikada nećemo imati potpuno jasno objašnjenje za sve nesuglasice u kategorizaciji, jedno je sigurno: volimo bobičasto voće!
SUPERVOĆE NAŠIH STARIH koje krije pravu riznicu zdravlja – Kako se gaji OGROZD?
Dakle, sledeći put kada uživate u omiljenoj ,,bobici”, setite se — možda je ona zapravo nešto sasvim drugo u botaničkom smislu, ali to nikako ne znači da nije zaslužila svoje mesto na vašem tanjiru!
Komentari