Slatke i sočne Ajdared jabuke su mnogima omiljene, a ujedno su i najlakše za proizvodnju. U selu Bavanište, u južnom Banatu, razgovarali smo sa proivođačicom jabuka koja nam je otkrila kako kod nje ide proizvodnja jabuka.
Zavisno od godine, naša sagovornica proizvede oko 7 – 8 vagona jabuka i to od ukupno 2 hektara jabuke.
Prodaje i “na veliko” i “na malo”, a najviše se kupuju Ajdared jabuke. Pored njih, uzgaja i Zlatni delišes i Greni Smit. Kada je reč o uzgajanju, ističe da je Zlatni delišes najzahtevnija sorta, a Ajdared najjednostavnija. Za ovu drugu kaže i sledeće:
“To je jabuka koja se stvarno traži i ovde i u inostrastvu.”
Bavanište je njeno selo, pa ovde ima stalne kupce koji znaju i cene njene domaće jabuke.
Pored čistog ploda, proizvodi i sok od jabuke, bez šećera i bez konzervansa, i to od sve tri vrste.
U poslu učestvuje cela porodica – ona, suprug i dvoje dece.
“Deca hoće da rade kada se dobro i lepo usmere. Videli su i naučili kako se dolazi do novca na pravi način, poštenim radom. Mislim da će nastaviti ovo što smo mi krenuli i to mi je jako drago. Nema potrebe za inostranstvom i za napuštanjem ove prelepe zemlje. Može ovde lepo da se radi i zaradi – ko hoće da radi.”, zaključila je naša sagovornica.
Komentari