Kod plodova lubenice ponekad se javlja bakteriozna mrljavost plodova, koju prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli.
Možda vas zanima
Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli. Bolest koju izaziva ova bakterija na lubenici negativno utiče na visinu prinosa i ekonomski efekat proizvodnje.
Simptomi bolesti su u vidu pega vodenastog izgleda i nepravilnog oblika na zrelim plodovima lubenice. S obzirom da razvoju bolesti pogoduju visoka temperatura i vlažnost vazduha, procenat obolelih biljaka veći je u zaštićenom prostoru nego na otvorenom polju. Ukoliko nastupe nepovoljni uslovi, infekcija se zaustavlja, ali se patogen i dalje održava u biljci domaćinu.
Nakon rasađivanja na stalno mesto, zaražene biljke postaju izvor za širenje sekundarnih infekcija. Zalivanjem i kišom A. ctrulli se veoma lako prenosi na susedne zdrave biljke, što za posledicu može imati 100 % infekciju klijanaca tokom proizvodnje rasada, a takođe i visok procenat zaraze biljaka u polju.
Patogen se održava i prenosi semenom, stoga zaraženo seme predstavlja glavni izvor inokuluma. Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdravo seme. Treba voditi računa o plodoredu, sanitarnim merama u objektu za proizvodnju rasada.
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: dipl. ing. zaštite bilja Jelena Grbić
Komentari